新屋HKT插座上網打通問題

如果我新居客廳及每間房牆身都已有HKT插座, 剛於客廳(modem位置)接駁了和記光纖寬頻, 請問理論上是否每間房的上網插座都已打通? 因我房放置了PC, 依家要靠接收WIFI信號, 但因尾房關係, 接收比較差, 已用mesh wifi。如可以使用牆身HKT插座, 希望可以直接拉LAN線去PC。但我試過每間房駁線上網無信號, 係咪要做啲手腳先可以用到? 謝謝!

打開HKT個插座睇下咪知囉,正常好似係手拖手电話線去房的

有插座唔代表有線

就算有線,  又唔代表佢已經連左去modem/router Lan

你自己check 對插座
e.g  廳A插座-----主人房插座
廳B插座-----細房插座

咁你起碼都係插番條lan 線
由modem/ router 去    lan----> 廳A插座 <----->主人房插座<-lan->pc

打開HKT個插座睇下咪知囉,正常好似係手拖手电話線去房的
cvguser 發表於 2020-9-6 23:03

我岩岩拆個座睇過,入面啲線有手拖手的,但我就試過插入Lan線無反應。

我岩岩拆個座睇過,入面啲線有手拖手的,但我就試過插入Lan線無反應。
sorming 發表於 2020-9-7 00:53

手拖手得黎會唔會有電話訊號?
如果有電話係唔work

各位, 我終於知點解無反應先, 就係...我無喺廳router駁番條LAN線入廳個插座到
依家喺房插條線叫有啲反應, 見部PC/notebook會search下個網絡, 但最後就"無法辨識的網絡",咁依家關唔關IP事?

各位, 我終於知點解無反應先, 就係...我無喺廳router駁番條LAN線入廳個插座到
依家喺房插條線叫有 ...
sorming 發表於 2020-9-7 01:15

光纖 > model > lan線 > router >  lan線 > 廳lan插座 > 房lan插座有反應, 但無網絡

首先要知道廳插座,假如係A, lan Port有直通到房插座的lan prot,然後在廳router後面4個lan的其中一lan連接到廳插座A,在房的插座lan連接到PC,4蕊線(水晶頭1、2、3、6)行100MB,8蕊線行1000mb。

如果係插router ,  多數唔關IP事

但你最好check 面版入面
D色有冇吉錯

試過朋友屋企拉cat6
點知個電訊佬只係打左其中4條

面版D色又唔跟黎吉
仲要係唔跟色去打水晶頭
結果得番100Mbps

回覆 9# happychanbb

咁我要拆開廳同房個lan port座check下先,謝謝!