[操作疑難] 過牆駁線網路改善建議

現時設定已沿用多年,設定如下:

主Router TPlink 1043, 副Router TPlink 841 x2,Modem及主Router係中間房,副圖紅線係由LAN線連接(始終有線穩定D),個接駁方法係主Router Lan1接副Router Lan1,SSID及密碼相同。

現時大廈最高至比到100M,中間房wifi輸出,如果唔靠其他Router wifi,尾房同廚房位係接收不到或得1格,而用現時設定雖然無死位,但可能因為有D位置又未至於收唔到,兩部wifi都有覆蓋,但又唔識連接最好接收既Router,所以會一直出現轉換情況,令wifi唔穩定。而家網路技術進步左好多,所以想知有無更好既改善方法現時設定已沿用多年,科技唔同了,所以想大家比D建議改善一下,謝謝

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

建議两隻都支援wifi6
主路由器可選對對外頻寬較高的
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

1043梗係死得喇

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

tse111 發表於 2020-9-8 11:03

走廊拉唔到電線,原本lan線已是多年前拉下了

走廊拉唔到電線,原本lan線已是多年前拉下了
Man615 發表於 2020-9-8 11:09

自己拉一條唔難,若廰要求唔高可用無線Mesh

已經有LAN 線連接2間房的PC 及廳的TV 位?

係的話就好簡單﹐換MESH Router﹐2隻或3隻﹐放在2間房的電腦位及廳的電視位(如有需要)。

自己拉一條唔難,若廰要求唔高可用無線Mesh
tse111 發表於 2020-9-8 11:16

因唔可以行明線,而且無電線位

已經有LAN 線連接2間房的PC 及廳的TV 位?

係的話就好簡單﹐換MESH Router﹐2隻或3隻﹐放在2間房的電腦位及 ...
peter_chan 發表於 2020-9-8 11:19

係呀,基本3個Router已有lan線互連,只係wifi信號上唔穩定,以前既方法就用放大器嗰D,但對實際網速幫助唔大,又唔可以轉用順WIFI,因有D現有電器無WIFI,所以唔知而家既科技係咪可以改善到。當然見順便就可能換埋D Router。

係呀,基本3個Router已有lan線互連,只係wifi信號上唔穩定,以前既方法就用放大器嗰D,但對實際網速幫助 ...
Man615 發表於 2020-9-8 11:23

直接搵 MESH Router﹐2件裝或3件裝﹐成set買。(其實有獨立一件散買比你後加的)

完美處理wifi問題﹐全自動跳不同的AP﹐解決唔穩定的問題。
本身又有LAN提供給你PC使用(視乎model 或另駁switch就可以)。

什麼品牌﹐什麼model 就由其他人介紹。

你可選隻平嘅wifi6嘅試試效果
最平嘅在200~250港元之間
如紅米AX5(我試過3~40米外wifi也有两格,行到youtube)
2条5G+2条2.4天線(5dbi),理論値1201Mbds+574Mbds,支援802.11ax
1Gigabit 連接埠,1入3出
遺憾無usb接口,
效果唔錯先再買隻靚嘅做主路由