[操作疑難] 兩間isp, 但會互相影響上網...好奇怪

我屋企有nowtv(pccw), 再另join 左hkbn 1000m光纖入屋, nowtv modem  只駁now機盒,hkbn 駁Asus ac2900 router, 再駁電腦,但當我用電腦bt, 或手機Speedtest , nowtv 就會窒下窒下或connect 唔到,明明兩間isp, 都唔知做咩會甘?
有冇師兄知做咩呢...請指教

頭先睇試多次,都係一樣,nowtv 係電話插座入,hkbn 係明線係樓層機房光纖入屋去hkbn modem 再去router...真係諗唔明點解會影響...

It sounds like wireless router creates interference to the NowTV modem?

qos setting

我屋企有nowtv(pccw), 再另join 左hkbn 1000m光纖入屋, nowtv modem  只駁now機盒,hkbn 駁Asus ac2900 rou ...
jeffyy 發表於 2020-9-25 19:21

似你機房有事喎

qos setting
3300X 發表於 2020-9-26 01:47

唔關QOS事啦
樓主都講到明獨立兩個modem 駁

試左成晚.....個原因越嚟越奇怪,只要我果部Pc boot 機,BT, 炒file去另一隻harddisk 100mb 以上,nowtv就會窒吓窒吓或hang 左,同房另一部iMac 做番同一樣野係冇事,亦試過蚊曬所有usb, mon, lan 線, keyboard mouse,機內2隻harddisk 剩番隻SsD, 換過另外一個插頭都一樣!重點係部Pc 係插Asus ac2900, 再去hkbn modem....真係痴左...都唔個做咩關nowtv 事..

唔關QOS事啦
樓主都講到明獨立兩個modem 駁
happychanbb 發表於 2020-9-26 02:19

係wo...睇錯

試左成晚.....個原因越嚟越奇怪,只要我果部Pc boot 機,BT, 炒file去另一隻harddisk 100mb 以上,nowtv就 ...
jeffyy 發表於 2020-9-26 02:34

想問D device係咪插同一拖板?

LAN 線係咪痴埋一齊?
兩條係咪Shielded?
可以係LAN 線crosstalk 整死now 個multicast?