QNAP QHora-301W 新世代 Wi-Fi 6 雙 10GbE SD-WAN 路由器

之前台灣預售賣$8950台幣

仲送一部TS-128A

堅係低買

Dual 10g lan + wifi6

內置 ssl vpn

提供基本 nas功能。。。例如開ftp

睇住 synology 弱點嚟打

等睇 s廠反擊

https://www.qnap.com/zh-hk/product/qhora-301w

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

我最關心佢Throughput有幾多
呢個價錢, 當佢淨router, 唔使10G, 有5Gbps throughput已經抵到爛

呢隻可唔可以行dual-wan支援兩個唔同ISP連埋一齊?一般係行lacp,要ISP support先得
可唔可以Bonding 2x wan port?

回覆 2# KinChungE

Youtube有人測試左,Wan to Lan基本行得盡10G (未知set NAT rules後會有幾大影響)。我都係台灣QNAP落左單,原本應該呢個星期一出貨,但突然話供應商未能及時提供原件,要delay兩個星期。

回覆 4# wcychris
希望可以做OpenVPN的速度測試,如果連接如NordVPN,1G WAN究竟食到幾多?

回覆  wcychris
希望可以做OpenVPN的速度測試,如果連接如NordVPN,1G WAN究竟食到幾多? ...
iamderek 發表於 2020-10-9 11:49

就算有, 都最多會試local測試
試出面VPN Provider既速度不能作準, 人地都未必俾咁多bandwidth你用
出海更加試黎冇意思, bottleneck係ISP

都幾大隻個喎

回覆 5# iamderek

保守估計OPENVPN行到500M以上(個人相信1G都應該輕輕鬆鬆)。

估計基礎︰
舊Broadcom CPU A53 2 Core 1.8G都行到200M以上
而家相當新的Qualcomm  4 Core CPU 2.2G行到500M冇理由唔得

都幾大隻個喎
PC147 發表於 2020-10-9 12:07

10g一般都熱情

為咗散熱

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 7# PC147

250×180×48 mm  唔算大啦,比好多ROUTER細了,如果計埋天線佔的地方,佢就算好細了。