同時同幾個 router,某個特別會搶DHPC派IP

是咁的, 又係村屋上網問題

原先用 smartone 4g 放2樓,佢跟黎既 router 唔比登入,
所以我另外買隻  TP-Link router set dhcp(1.50-1.99) ,
但因續約價錢較貴,所以另外申請左 hkbn 4g 放1樓 叫佢 set 左 dhcp (1.100-1.149),
同樣做法,佢又係唔比登入,我買1隻 router 放係房, set dhcp (1.150-1.199)

奇怪既係, 我駁 1 樓既 ssid , 會拎左 2 樓既 IP 出街
只要停左2樓既 DHCP,或者1樓唔插 lan 線,就正常用返1樓 IP 出街

PS:暫時未發現駁 2樓 SSID 會拎到 1 樓既 IP
亦試過直接駁HKBN既SSID,一樣會被搶

請問咩原因 2 樓會搶先派 IP 呢,有無方法可以解決呢
Router 都係 $500 以下既全 Gb port router
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一般家用network, 根本唔應該同一network入面有多過一個DHCP Server
對network黎講, 冇所謂既一樓定二樓, 都係一堆機, 邊部機覆得快就聽邊個

人地要分開唔同地方用唔同DHCP Server的話, 最基本要Managed Switch分開每層不同VLAN, 每個VLAN各自一個IP Range
然後上面加多層L3 Managed Switch或Router控制各VLAN之間traffic通唔通
一般家用Router幾舊水做唔到呢D功能 (flash firmware另計)

回復 1 #dtom

畫個圖連接會易明,
你講講都唔知你邊個駁邊個。

via HKEPC Reader for Android

是咁的, 又係村屋上網問題
原先用 smartone 4g 放2樓,佢跟黎既 router 唔比登入,
所以我另外買隻  TP-Li ...
dtom 發表於 2020-10-12 14:23

剩1隻派IP,其Set 做static ip   應該係除非5係

2/F
SMT  4G ->  TP-LINK (192.168.1.50-192.168.1.99) , ssid2

1/F
HKBN 4G (192.168.1.100-192.168.1.149) -> TP_LINK (192.168.1.150-192.168..1.199) , ssid1

你連 ssid1 , 然後由 SMT4G 出街? 邊有可能???

SMT 4G 同 HKBN 4G 係有線定無線連 TP-LINK ?

2/F
SMT  4G ->  TP-LINK (192.168.1.50-192.168.1.99) , ssid2

1/F
HKBN 4G (192.168.1.100-192.168.1.14 ...
yamtw 發表於 2020-10-13 11:20

手動自己設定gateway 係2樓隻router的IP就可以。

但係家用router唔可能自動處理(DHCP 功能做唔到)﹐要用家在相關設備人手做設定。

其實你咁樣做,又晒$又冇效果,用homeplug冇咁嬲

其實你咁樣做,又晒$又冇效果,用homeplug冇咁嬲
gohk01 發表於 2020-10-17 11:15

應該係加多1隻雙wan的router﹐在2隻4G蛋disable DHCP 派IP﹐統一在雙wan router處理DHCP 派IP的工作。

至於行邊條線出街﹐就在隻雙wan router內設置。

唔想再投資硬件﹐就係一切照舊﹐由2隻4G蛋派IP。
但係﹐唔可以用相同的SSID。
要分開2個獨立network。

2/F

1/F
HKBN 4G (192.168.1.100-192.168.1.14 ...

你連 ssid1 , 然後由 SMT4G 出街? 邊有可能???

yamtw 發表於 2020-10-13 11:20

X2

佢呢個Story 應該適合貼去靈異版多D