[操作疑難] 10G Lan過file好似過山車咁?

10G Lan過file好似過山車咁?

兩邊都係intel X550-T2, switch係asus XG-U2008
由A機抄個File(一個60GB的iso)去B機佢會先寫入RAM既Modified
然後寫到咁上下佢就會停咗唔Transfer file, idle咗lan port
將Modified上面既嘢寫咗落SSD先, 然後又再cache入Modified,
Modified(SSD idle)-> SSD(Lan idle) -> Modified(SSD idle)咁樣不斷重覆

但係B機 local 抄File 就無過山車既問題

係A機睇會係咁

試過用iperf係好正常無過山車

隻intel P4510正常,應該同SSD無關,我用HDD & Ramdisk試都係過山車

已經係device manager度untick咗write cache,但唔知點解都係咁

有無ching知點解?

因為你做SSD speed test 只係test 到個Cache 嘅速度,唔係真實SSD 嘅速度。你過file 如果太大,用10Gbps 會極速填滿個cache, 爆左Cache咪要暫停收新data, 寫番入隻SSD 度先,呢下最慢。

寫晒入去又再次收data入cache, 即時又爆速,cache 滿左咪再暫停,不停咁循環直到過完data 為止

其實你都已經講左出來

要平均地快,就正正經經用兩個multi bay NAS連10Gbps Lan, 兩個NAS入滿HDD, 咁就平均地快啦

因為你做SSD speed test 只係test 到個Cache 嘅速度,唔係真實SSD 嘅速度。你過file 如果太大,用10Gbps 會 ...
shukuist 發表於 2020-10-30 12:30 PM

intel P4510係Enterprise grade既U.2 SSD唔係普通cosumer grade nvme ssd,無write drop既問題.......
至少頭30%(500GB) Linear write都一直Keep住2GB/s

而且我係空盤做test, file只係60GB
即使照你咁講點解我隻SSD會有idle時間?
唔係應該一直Fullload,只係cache(RAM上的Modified區)不斷增大又減少?
隻ssd有idle者係証明佢唔係爆SLC Cache,佢已經一早做完佢要做既嘢

同埋我都話A機Ramdisk to B機Ramdisk都係過山車
另外我張LSI 9460-16i有兩個RAID ARRAY
一個WD GOLD 10TB*8 RAID6
一個係WD GOLD 3TB*7 RAID5   
兩個ARRAY R/W都接近1GB/s, 點都快過NAS
同樣經10G lan write就會過山車,
所以我已經提出咗係當寫入cache就idle既問題而唔係我啲SSD/HDD唔夠快
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

intel P4510係Enterprise grade既U.2 SSD唔係普通cosumer grade nvme ssd,無write drop既問題.......
至 ...
inori 發表於 2020-10-30 14:05

既然你唔信,咁我祝你快啲搵到原因

既然你唔信,咁我祝你快啲搵到原因
shukuist 發表於 2020-10-30 02:09 PM

咁你解釋吓點解Ramdisk to Ramdisk都係過山車? ramdisk都有cache?

咁你解釋吓點解Ramdisk to Ramdisk都係過山車? ramdisk都有cache?
inori 發表於 2020-10-30 14:13

要講都已經講左,點講都唔會係你想聽嘅答案

inori 發表於 2020-10-30 14:13

Ramdisk冇理由都過山車

係smb先會咁?
開個webdav,ftp server試下?
用第三方軟件copy又如何,fastcopy嗰d

要講都已經講左,點講都唔會係你想聽嘅答案
shukuist 發表於 2020-10-30 02:18 PM

你既講法係有道理有可能既如果隻SSD係差到不得了既話
但我已經po晒data, result證明我隻SSD係有能力handle
而且唔單止ssd係咁連R/W 1GBs既HDD,甚至RAMDISK都係咁,比你口中所講既滿bay NAS更強
上得forum開post都係想大家討論,錯咪認咗佢囉,唔洗死雞撐飯蓋既.....

你既講法係有道理有可能既如果隻SSD係差到不得了既話
但我已經po晒data, result證明我隻SSD係有能力handl ...
inori 發表於 2020-10-30 14:38

你講嘅情況其實就係cache 不足。你show 嘅SSD speed test 正正就係test 你嘅SSD 內置cache有幾快,呢樣係測試軟件嘅特性。

你喺Windows 停左cache 只係停左唔用系統嘅ram 做cache, 唔代表停埋SSD內置嘅cache

NAS 都有呢個問題我懷疑係你隻NAS 實際read/write 都係去唔到你講嘅速度,只係Cache 出來嘅假象

你如果想check 到真實速度,你要做番正確嘅設定,完全停晒windows 用ram 來cache先會出到直實速度。
又或者好似樓上哴嘅CHING 咁講,開FTP 之類來test