因為你做SSD speed test 只係test 到個Cache 嘅速度,唔係真實SSD 嘅速度。你過file 如果太大,用10Gbps 會極速填滿個cache, 爆左Cache咪要暫停收新data, 寫番入隻SSD 度先,呢下最慢。

寫晒入去又再次收data入cache, 即時又爆速,cache 滿左咪再暫停,不停咁循環直到過完data 為止

其實你都已經講左出來

要平均地快,就正正經經用兩個multi bay NAS連10Gbps Lan, 兩個NAS入滿HDD, 咁就平均地快啦

intel P4510係Enterprise grade既U.2 SSD唔係普通cosumer grade nvme ssd,無write drop既問題.......
至 ...
inori 發表於 2020-10-30 14:05

既然你唔信,咁我祝你快啲搵到原因

咁你解釋吓點解Ramdisk to Ramdisk都係過山車? ramdisk都有cache?
inori 發表於 2020-10-30 14:13

要講都已經講左,點講都唔會係你想聽嘅答案

你既講法係有道理有可能既如果隻SSD係差到不得了既話
但我已經po晒data, result證明我隻SSD係有能力handl ...
inori 發表於 2020-10-30 14:38

你講嘅情況其實就係cache 不足。你show 嘅SSD speed test 正正就係test 你嘅SSD 內置cache有幾快,呢樣係測試軟件嘅特性。

你喺Windows 停左cache 只係停左唔用系統嘅ram 做cache, 唔代表停埋SSD內置嘅cache

NAS 都有呢個問題我懷疑係你隻NAS 實際read/write 都係去唔到你講嘅速度,只係Cache 出來嘅假象

你如果想check 到真實速度,你要做番正確嘅設定,完全停晒windows 用ram 來cache先會出到直實速度。
又或者好似樓上哴嘅CHING 咁講,開FTP 之類來test

不到黃河心不死
SAMSUNG 970Pro是MLC NAND沒有SLC CACHE
都係過山車
點?
...
inori 發表於 2020-10-30 15:29

即使冇冇SLC cache, 但windows都會用另一種形式嘅cache. 你都試左FTP server 冇問題,但會慢左,反而用SMB先有問題(不過初始速度快)

開頭爆速(未寫入SSD)嘅資料放左去邊?唔需要多講啦。

會唔會係lan card或都switch過熱throttle呢?

我張x540唔開風扇吹佢會先降速後消失
直頭係device manager ...
meguro_ 發表於 2020-10-30 16:49

佢用FTP 冇呢個問題,排除過熱