多人用NAS時會lag, 有冇方法解決?

情況如下:

公司有部NAS (QNAP TS-253Be),經SMB用黎share file俾同事,平時用落都沒有問題。

但有時當有幾個同事同時入去upload/download files時,其他同事連入去folder就會好lag,最慢試過要等成5分鐘先開到一個file,所有file size不算大,只是幾MB至幾十MB。

測試過,所有電腦連入NAS都可以行到1Gbps bandwidth,如果只有一部電腦upload/download file時,速度可達100MB/s。

NAS和所有電腦都接到一台8-ports switch (Netgear GS308),switch前方有一隻PCCW提供的TP-link router,但Internal去NAS應該不需經Router。

睇下有冇師兄可以幫到手 ? 或者可以做什麼測試搵到Root cause?

補充:
-> 試過NAS插2條LAN行link aggregation,但沒有改善
-> 多人連入NAS時,CPU usage會比較高 (~70%),但不至於過高,RAM長期用50% (total RAM 2GB)
-> NAS入面有2隻WD Red Harddisk,harddisk是正常的

樓主用乜嘢方式連NAS
SMB / Download / FTP / WebDav ??

睇漏眼原來係 SMB

樓主用乜嘢方式連NAS
SMB / Download / FTP / WebDav ??

睇漏眼原來係 SMB
Jip仔 發表於 2020-11-9 15:58

係,用SMB

開FTP 試下  會唔會好D

情況如下:

公司有部NAS (QNAP TS-253Be),經SMB用黎share file俾同事,平時用落都沒有問題。

但有時當有 ...
funhkhk 發表於 2020-11-9 15:25

樓主你哩個問題應該去NAS區問會幫到你多D。
另外WD Red就真係祝你好運唔係某堆疊技術但睇你既描述都係同我一樣入左WD苦主聯盟.......

樓主你哩個問題應該去NAS區問會幫到你多D。
另外WD Red就真係祝你好運唔係某堆疊技術但睇你既描述都係同我 ...
淼林焱 發表於 2020-11-9 17:20

WD Red我知道有問題,但我呢個情況跟WD Red有關嗎?

WD Red我知道有問題,但我呢個情況跟WD Red有關嗎?
funhkhk 發表於 2020-11-9 17:32

甘就唔知關唔關事,但NAS問題去NAS區問答案應該會中point D

有無增 SSD 快取?

公司多人同時用一定係synology 買佢套軟件 硬件當bonus

你而家買錯左qnap 唯有自己裝黑群