[操作疑難] 有無人用緊 QNAP Qhora-301W

剛入手
但有d問題唔識搞

1) 點樣bind ip to mac address.
2) 佢無ddns 係咪我要用qnapcloud 去睇個 IP (我想接vpn 入去)

剛入手
但有d問題唔識搞

1) 點樣bind ip to mac address.
2) 佢無ddns 係咪我要用qnapcloud 去睇個 IP (我 ...
hkd 發表於 2020-11-9 17:42

正常好似 s廠咁有自家 ddns服務

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 1# hkd

1. 係 vlan, DHCP 下面個 reserved ip table set
2. QHora 無 ddns, 如果有 Q / S nas 可以係 nas set
我就係行 cron 睇 checkip.org 再 update cloudflare dns

回覆  hkd

1. 係 vlan, DHCP 下面個 reserved ip table set
2. QHora 無 ddns, 如果有 Q / S nas 可以係 ...
rabbit82047 發表於 2020-11-9 20:45

原來QHora 連自家 ddns 都慳

不過我兩個牌子 nas都用緊

冇乜所謂

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 4# kofz

感覺 qhora 上得有d急,其實宜家佢個 firewall 都未係完整
ddns 咁普遍既功能照計有機會加返落新 firmware

QHora 唔急真要睇定d先,不過我貪佢果兩個 10g port,價錢又啱心水先衝左

回覆  kofz

感覺 qhora 上得有d急,其實宜家佢個 firewall 都未係完整
ddns 咁普遍既功能照計有機會 ...
rabbit82047 發表於 2020-11-9 21:15

我都唔急用

所以冇訂到

回覆  hkd

2. QHora 無 ddns, 如果有 Q / S nas 可以係 ...
rabbit82047 發表於 2020-11-9 20:45

thx

回覆  kofz

ddns 咁普遍既功能照計有機會 ...
rabbit82047 發表於 2020-11-9 21:15

價岩但唔敢衝

希望mikrotik生性,係我忍唔到手前出隻差唔多既野

同感產品確係唔完整就急住推出來,建議唔急用可以等下,希望下年Q1對現。
無想到佢AP mode下cut晒D功能連vlan都唔支援。

同感產品確係唔完整就急住推出來,建議唔急用可以等下,希望下年Q1對現。
無想到佢AP mode下cut晒D功能連vl ...
alan4k 發表於 2020-11-10 14:11

當 ap用

就晒咗個10g lan