[操作疑難] Asus AiDisk/ Samba 問題

係咁嘅 AC5300一部

插咗隻USB 2.5 HDD 打算share比啲電腦用
部Router係睇到有隻碟 access到
但係開晒所有AiDisk/ USB/ Aicloud 嘅 settings 啲權限全部較晒無密碼
都係做唔到Samba
問題在於幾部Windows 機上面都睇唔到有部AC5300 as 電腦
媒體裝置 FTP就得

上網睇過有人講 都搵唔到個solution
勞煩晒各位師兄

via HKEPC Reader for Android

1,

2,

3,電腦開Windows Explorer
-> 輸入 \\router-ip
-> Enter
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  lkclkc2003
hkhappy945 發表於 2020-11-15 00:27

非常唔好彩咁。。 華碩個網冧咗

1,

2,

3,電腦開Windows Explorer
-> 輸入 \\router-ip
-> Enter
uwtom 發表於 2020-11-15 00:32

全部都試過 睇唔到

Have u turn it on?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Have u turn it on?
mcxx 發表於 2020-11-15 12:18

已全開

windows 10 要開番smb 1.0先會開到
控制台>程式集>開啟或關閉windows功能>SMB1.0/CIFS

開完SMB 1.0之後
見到用唔到

回覆 1# lkclkc2003

唔知對唔對, 我部 notebook 都係就坩連 openwrt share file 唔得, 你可以試下建立網絡磁碟機, 例如 share folder 係 temp, 就 \\192.168.1.1\temp 試下得唔得, 另外可以在 win10 連線強制開 netbios over tcpip 又試下得唔得

有冇試過喺media server張"directory"shared出去?
samba左面個tag. iTunes 唔洗理.
If problem exists,有可能喺windows 權限問題...