部R7000壞壞地,究竟應唔應該換AX定係買返AC算?

屋企部R7000用左4年,一值都幾滿意,但近排時不時就斷線要人手reboot,我試過update firmware 同埋拆機清塵都冇用...

我諗部R7000都差唔多時候換,依家budget最好大約$1000內(其實最多可以$1300左右,但當然越平越好)換router

不過唔知應該買返中高既AC router (例如AC2200嗰類 Linksys賣緊$900-1000)

定係平平地買AX1800 (eg. Asus Ax56u)或者比多少少買 (eg. Asus ax3000)好呢?

要求(有近似R7000功能已經ok):

1.屋企400呎(以前R7000全屋都收到), 有15個
   device左右
2.唔要中國牌子&中國水貨, 不過我接受到Amazon/美水

求大家比下意見

just asking, 如果国水但係可以用翻版港版/臺版firmware呢?
我講緊牙石

回覆 2# berwick
如果可以用返港/臺firmware我可以考慮下,不過會放second choice先, First choice都係港行/美水????

其實國水Asus的話有咩選擇?

屋企部R7000用左4年,一值都幾滿意,但近排時不時就斷線要人手reboot,我試過update firmware 同埋拆機清塵都 ...
00高達 發表於 2020-11-17 08:15

ac

ac
raylee 發表於 2020-11-17 09:25

點解呢??

肯定AX
買AC幫人清舊貨

AX接收好過AC, AX D機比較新, 更新都多/密D

肯定有人會講舊高階AC比新低階AX好
但我R7800(廢機,中階4t4r?)換AX56U(低中階2t2r)
事實 接收同穩定性都好左

AC2200 linksys係咪 AC6600果3支分開單支? 用緊AC6600 無線MESH, 好普通
400呎正常一隻ROUTER/你無鋼牆都夠用, 我5XX呎都係用AX56U
AX3000我唔知點

肯定AX
買AC幫人清舊貨

AX接收好過AC, AX D機比較新, 更新都多/密D

肯定有人會講舊高階AC比新低階AX好
但 ...
hehaya 發表於 2020-11-17 13:19

首先感謝你share用後感先

其實我都考慮緊Ax56u budget上佢fit哂我要求, 不過眼見中高階ac router有啲都係一千樓下,所以先15 16唔知買邊隻好...
R7000我全屋都可以收到滿5格信號,最差個位置都有4格

點解呢??
00高達 發表於 2020-11-17 12:47

https://www.price.com.hk/product.php?p=273680&ct=review
faster than AX1800

斷線: try to reset your R7000

faster than AX1800

斷線: try to reset your R7000
raylee 發表於 2020-11-17 15:11

已經試過reset部R7000了,但1日之後又斷過

屋企部R7000用左4年,一值都幾滿意,但近排時不時就斷線要人手reboot,我試過update firmware 同埋拆機清塵都 ...
00高達 發表於 2020-11-17 08:15

我同你同一情況差唔多,
我個隻都係死死地,都做過你個d野,
我大約有 20device 駁住,
都諗緊換咩好,
但我就直接換 ax 啦,都睇你黎緊用咩 device
因為都開始用 wifi 6  既野多,電話/pad  都support  wifi 6
本身au87,都想搵返同lv ,
起碼cpu ,ram 唔會差過宜家,
唔想個loading 頂唔住。

只係諗緊換 ax 3000/mx 4050 ,定高小小好d。