裝修完拉左幾條線 但仲未揀好咩router 求救

紅色modem 位拉左4條線 去綠色出lan port
smartone 1000Mb plan
而加仲用緊ASUS RT-AC1200 擺係紅色個位
基本上最入間房完全收唔到 2.4 有時連到 5 直情慢過用3G

而加想換mesh 加Ethernet backhaul
起碼同一個SSID 唔駛係屋入面要自己轉WIFI
會連既decice 唔多 都係3-4部手機+ 兩部筆電
想試下兩部既mesh 夠唔夠先再加
2k 左右預算
暫時留意到Linksys Velop MX4052 同 netgear mk62
有冇其他建議? 有線backhaul 係咪真係冇需要用tri band ?

估計在 紅點位 和 bedroom 2 綠點位、
用兩隻 MX4050 , 應該無咩問題..

我見過天水圍比較新既公屋居屋單位、
都係用樓主呢款圖則..

如果主房同房2唔一定要LAN 線的話, 我覺得主房/房2門口走廊頂拉一個LAN PORT位和電位用來掛隻mesh node, 紅點位放隻mesh router 都好夠

...
Lz. 發表於 2020-11-21 20:21

回覆 1# Lz.

我會先擺過 藍色 嘅位置試吓先,得就慳好多功夫。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

估計在 紅點位 和 bedroom 2 綠點位、
用兩隻 MX4050 , 應該無咩問題..

我見過天水圍比較新既公屋居屋單位 ...
mankowk 發表於 2020-11-21 20:37

4050 如果隔左房速度其實同再貴d 5300 分別大唔大?
因為一路最難收到都係主人房 特別係套廁

如果主房同房2唔一定要LAN 線的話, 我覺得主房/房2門口走廊頂拉一個LAN PORT位和電位用來掛隻mesh node, 紅 ...
java2 發表於 2020-11-21 20:45

ching 有咩mesh router 推薦? 幾年冇追以前mesh 都冇 跟唔上

我未用過 4050 and 5300
你咪睇返個 spec.
貴d會快d掛、
多天線囉...

...
Lz. 發表於 2020-11-21 20:21

TB 見到,但香港未見同類產品。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 8# sharp

唔係好明 呢d 係咪switch 黎? 可以點用係屋企wifi?

回覆  sharp

唔係好明 呢d 係咪switch 黎? 可以點用係屋企wifi?
Lz. 發表於 2020-11-22 01:29

Router+面版(插線+wifi)
其實商業平民化,一個有 poe共電Router(無 wifi) + 多個 AP,面版(插線+wifi)
廳同每間房做一個面版,就做到無死角。
不過 wifi6只去到1800