開玩笑,個個打電話 “點解load 空氣”,
Tech support “你個router有問題,嘗試直接連接我們安裝的華為 ...
FL2011 發表於 2020-12-28 17:51

一般家用設備, 牌子同兼容性冇必然關係
華為ONT直插PC, 淨係PC既Lan Card已經唔會係華為設備

雖然唔否定ax3 pro性價比一流, 但係無需要太hard sell
CS亦唔會刻意重覆提"華為"呢個名, 只會就咁講"modem"

華為ONT直插PC, 淨係PC既Lan Card已經唔會係華為設備

雖然唔否定 ...
KinChungE 發表於 2020-12-28 17:55

不是hard sell是說實話。我用過四款router,用過三家電訊商(和記、pccw、中移動),所有終端設備都是華為。包括以前個 VDSL modem,過去一直都有少少網絡問題,如今一切問題解決,就是用錯牌子路由器。你唔好吹水話 xA牌路由器比華為路由器更兼容華為網絡呀。如果Lan 卡比我可以選擇,我一定用返華為,與香港各大電訊商的網絡設備100%無縫銜接

雖然唔否定 ...
KinChungE 發表於 2020-12-28 17:55

因為公司規定不可直接說華為設備可能不兼容
他牌路由器,但我認識人做tech support話我知,盡量用華為網絡設備最好,因為香港各大電訊商都是華為設備

回覆 12# FL2011

唔洗華唔華為
我由入屋開始就雜牌軍
華為 asus apple realtek intel cisco
從來無出過事
根本唔關兼容事 你間電訊商唔穩 你用乜為都會有問題發生
唔阻你係度灌輸你既全身華為兼容加速黑科技

各大電訊商都是華為設備
FL2011 發表於 2020-12-28 20:47

中興呢? Nokia呢? Alcatel呢? Vtech呢?

中興呢? Nokia呢? Alcatel呢? Vtech呢?
KinChungE 發表於 2020-12-28 20:53

自己用腦想清楚。電訊公司全部華為設備,你個路由器用不知名產品當然不兼容啦

某人常識:
點解smt個5g咁慢架?  你部電話用不知名產品當然慢啦
點解3台鎖5mbps咁慢架? 你部電話不是用華為當然慢啦
點解cmhk收唔到架?  你部電話不是用華為不兼容當然收唔到啦
點解csl load空氣架?  你個電話用不知名產品當然load air啦

總之你唔係用華為就係你唔岩 預左會有問題發生
goodest logic

自己用腦想清楚。電訊公司全部華為設備,你個路由器用不知名產品當然不兼容啦 ...
留白兄 發表於 2020-12-28 20:55

用腦的話,寬頻公司入屋第一個關卡是咩品牌?
光纖的話一定是 華爲 GPON,你用 router 與 華爲 GPON 連接做第二個關卡,
你同我講x牌比華爲路由器更兼容?

點解現在我電視睇youtube 不再load 空氣,自己估啦。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

某人常識:
點解smt個5g咁慢架?  你部電話用不知名產品當然慢啦
點解3台鎖5mbps咁慢架? 你部電話不是用華為 ...
留白兄 發表於 2020-12-28 21:01

電訊商内部測試 5G網絡做報告一定用華爲手機,
有客人用游戲機S品牌做對比,明顯差一個距離。
信不信由你。

香港公司用同家用99%ROUTER都唔會係華為,
咁香港人用網絡咪好唔穩定