長老用 router

是咁的,長老屋企用緊數記 500M BB 加 賣 TV掃把,仲有兩個電話三部 pad。
個 router 應該夠期最近好唔穩定,想幫佢哋換過個,需求唔高,一直都係用緊我幾年前換出嚟果隻水牛 300nh 高能版,都好滿意了。
可以換邊隻?
兇宅有隻 TOTOLINK A2004NS 半價清貨,未用過呢個牌子,得唔得?敢包三年保,應該唔會用太差嘅料?
唔介意品牌、產地(反正長老對網路都係不太設防,亦無咩嘢畀人偷)、新功能。一字記之曰:穩。因為兩位長老唔同住,要 tech support 係頗難嘅事。

唔該晒

ASUS 貴少少有VPN SER 隨時可以入去SET野
但硬健問題都係要你親身

ASUS 貴少少有VPN SER 隨時可以入去SET野
但硬健問題都係要你親身
剋星 發表於 2020-12-25 19:21

有無咩型號推介?
RT-AC68U 八舊水 O 唔 O?

是咁的,長老屋企用緊數記 500M BB 加 賣 TV掃把,仲有兩個電話三部 pad。
個 router 應該夠期最近好唔穩定 ...
dls2046 發表於 2020-12-25 19:12

A2004ns會死機,較定期reboot 會好啲,下面加個風扇又好啲。

不過,我唔建議你買呢款。以我經驗,高階router會比較穩定。

如果你本身用緊嘅router穩定,你可以考慮用你自己嗰部同你長佬換,你買反隻高階ax router。

一般來講,只要散熱好,低階router都可以穩定

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)

一隻普通wifi6 ax1800
就ok

A2004ns會死機,較定期reboot 會好啲,下面加個風扇又好啲。

不過,我唔建議你買呢款。以我經驗,高階router會比較穩定。

如果你本身用緊嘅router穩定,你可以考慮用你自己嗰部同你長佬換,你買反隻高階ax router。

一般來講,只要散熱好,低階router都可以穩定
20152015 發表於 2020-12-25 19:46

要定期 reboot 就真的不了…
換我果部畀佢自己買過部高階嘅都係一個方法喎…
我自己部 netgear R7500 都算穩,不過我係下面加咗風扇長吹的,…不過我屋企就複雜啲,devices 多好多又有兩部 NAS 要出街…諗起要重設,set port 就頭都痛埋。

如果真係換我部畀佢,我自己要買過部,又有乜推介?但自用我會大貪啲,除咗穩之外,新功能同易設定都好緊要。

買畀長老,筆直預五百左右,一千樓下。自己用筆直可以去到二千五左右。

可以考慮下mikrotik哩個牌子,個人試過最長時間半年冇reboot過都冇問題(因為升級firmware先reboot)
個人建議可以考慮哩個部
https://mikrotik.com/product/RB962UiGS-5HacT2HnT
新出的就哩部
https://mikrotik.com/product/hap_ac3

2手區好似有隻全新冇保r6850,其實都幾平

又或者睇下tenda ac9之類仲有冇貨
Totolink就免了

小米wifi6 沒什麼特色
就是穩定,便宜,設定簡單(甚至只用設定SSID和密碼)
可以SAVE設定
長開不熱