都係用排查方式
直接連Modem睇吓乜嘢速度先

有冇開 QoS? 熄咗佢試下

都係用排查方式
直接連Modem睇吓乜嘢速度先
Jip仔 發表於 2020-12-27 10:49

連左了. 都係跟我有用router係中間時, 都係差不多, 大約7xx速

但我見到, 當日C FU 整好時, 佢直接連佢自己部LAPTOP, 係高好多有大約9XX速.

CAT 6 線以上,ofca 測速會慢D,可以試其他測速嘅試下,有開防毒也會慢D的

正常係咪應該大約有9XX 的速?
askl 發表於 2020-12-27 10:23

條公路正常行100公里,架車可以唔夠快行唔到,都有可能因為塞車行唔到咁快,好多因素。

但你個情況一定唔關線事。

師傅用咩app 測速先?如果佢唔係用OFCA測,不能比較喎。

我成日覺得啲師父所謂測速其實係播緊片…從來都去唔到佢哋嘅速度…

條公路正常行100公里,架車可以唔夠快行唔到,都有可能因為塞車行唔到咁快,好多因素。

但你個情況一定 ...
shukuist 發表於 2020-12-27 12:04

佢都係用OFCA speedtesst

我成日覺得啲師父所謂測速其實係播緊片…從來都去唔到佢哋嘅速度…
dls2046 發表於 2020-12-27 12:13

唔會. 佢即時測幾次按幾次俾我睇.

CAT 6 線以上,ofca 測速會慢D,可以試其他測速嘅試下,有開防毒也會慢D的 ...
cvguser 發表於 2020-12-27 11:42

反而CAT6綫會慢速D? 點解呢?

我一向淘CAT綫的. 有冇大家覺得可靠的本地店可以去買/淘店可以淘 呢?

反而CAT6綫會慢速D? 點解呢?
我一向淘CAT綫的. 有冇大家覺得可靠的本地店可以去買/淘店可以淘 呢? ...
askl 發表於 2020-12-27 12:20 PM

Unless you find the speedtest fluctuates a lot
700Mb is enough for use
change of LAN cable won't help much