你試埋 fast.com
Speedtest.net 先講

正常係咪應該大約有9XX 的速?
askl 發表於 2020-12-27 10:23

淩晨三四點試可能大機會見到

淩晨三四點試可能大機會見到
kwm2000 發表於 2020-12-27 15:27

利害在佢下午都做到呢個速

利害在佢下午都做到呢個速
askl 發表於 2020-12-27 15:53

其實電腦配置都是有影響

連browser 都可以影響

可以去HKBN自己個speedtest網頁試吓,不過要行佢個exe.
我試個用ofca speed test 唔足磅,但用HKBN個speed test 就足磅。
https://www.hkbn.net/new/en/speedtest.shtml

其實電腦配置都是有影響

連browser 都可以影響
kwm2000 發表於 2020-12-27 16:09

唔同browser 係唔同架,我架老爺機明顯感覺到

如果用Windows 10, 可以download Speedtest 個app 試,比較唔食資源

CAT5E 已經足夠,你想對眼同感覺上快D就買HELLOLINK CAT8

做speed test, 一定係直駁ONT(光纖modem),飛走你隻router,
熄左電腦既防毒,防火牆,有需要時要換第二隻browser 去試,因為有試過同browser 唔夾做出黎個result 有問題.

條LAN 線,一線正常牌子既CAT5E 打齊8芯已經夠,合格CAT5E 短距離10G 都上到,問題精結唔係CAT5E ,唔好/唔洗去淘寶買條乜 _ CAT6/7/8 然後同人講我已經用左條CAT 7線,快D/穩定D/快過光速......

謝教. 我咩都無改, 只係剛剛分別用EDGE 及 CHROME 去做OFCA speedtest, 果然有大分別

Chrome

EDGE
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

謝教. 我咩都無改, 只係剛剛分別用EDGE 及 CHROME 去做OFCA speedtest, 果然有大分別

Chrome

EDGE
...
askl 發表於 2020-12-27 22:04

我自己試過用部 10/11/12/15/17 年既NB黎試
直駁lan,
10/11  機 試,係食唔盡 都係得6-7百度
12打後先食到上9百