剛安裝1000M HKBN, 應該淘咩LAN綫先用得晒1000M?

我現在係 HKBN機 (黑色nokia) 插一條LAN綫 去PC

速度係咁,算正常嗎?

太低的話, 我係咪應該淘過D 合適的LAN綫?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你嘅情況即係support 1000Mbps, 所以快慢唔關線事

你嘅情況即係support 1000Mbps, 所以快慢唔關線事
shukuist 發表於 2020-12-26 21:07

sorry 我唔係好明你意思?

即係呢個上下載速度已經係正常的 1000M 速度?

但我見C fu 安裝後測試, 佢部laptop 係可以去到大約9XX 的. 快過我自己部PC好多....

PC咩Config?

整支 UBUNTU 手指以 LIVE 開 FIREFOX 測速,之前我提過 WIN10 速度受多個因素影響

但我見C fu 安裝後測試, 佢部 ...
askl 發表於 2020-12-27 00:50

你條線冇事,點換都冇用。你可以試吓非繁忙時間先測速。

得呢個速度一係你router慢,一係你電腦慢,一個OFCA server 慢,一係繁忙時間得呢個速度

但我見C fu 安裝後測試, 佢部 ...
askl 發表於 2020-12-27 00:50

可能你部電腦慢都有機會有影響

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

可能你部電腦慢都有機會有影響

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
ar2 發表於 2020-12-27 03:07

謝教. 我用呢部好舊的PC.

係咪太低階所以食唔晒1000M呢?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

router 我用 華為AX3

你條線冇事,點換都冇用。你可以試吓非繁忙時間先測速。

得呢個速度一係你router慢,一係你電腦慢,一個 ...
shukuist 發表於 2020-12-27 01:27

正常係咪應該大約有9XX 的速?