剛安裝1000M HKBN, 應該淘咩LAN綫先用得晒1000M?

我現在係 HKBN機 (黑色nokia) 插一條LAN綫 去PC

速度係咁,算正常嗎?

太低的話, 我係咪應該淘過D 合適的LAN綫?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你嘅情況即係support 1000Mbps, 所以快慢唔關線事
shukuist 發表於 2020-12-26 21:07

sorry 我唔係好明你意思?

即係呢個上下載速度已經係正常的 1000M 速度?

但我見C fu 安裝後測試, 佢部laptop 係可以去到大約9XX 的. 快過我自己部PC好多....

可能你部電腦慢都有機會有影響

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
ar2 發表於 2020-12-27 03:07

謝教. 我用呢部好舊的PC.

係咪太低階所以食唔晒1000M呢?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

router 我用 華為AX3

你條線冇事,點換都冇用。你可以試吓非繁忙時間先測速。

得呢個速度一係你router慢,一係你電腦慢,一個 ...
shukuist 發表於 2020-12-27 01:27

正常係咪應該大約有9XX 的速?

都係用排查方式
直接連Modem睇吓乜嘢速度先
Jip仔 發表於 2020-12-27 10:49

連左了. 都係跟我有用router係中間時, 都係差不多, 大約7xx速

但我見到, 當日C FU 整好時, 佢直接連佢自己部LAPTOP, 係高好多有大約9XX速.

條公路正常行100公里,架車可以唔夠快行唔到,都有可能因為塞車行唔到咁快,好多因素。

但你個情況一定 ...
shukuist 發表於 2020-12-27 12:04

佢都係用OFCA speedtesst

我成日覺得啲師父所謂測速其實係播緊片…從來都去唔到佢哋嘅速度…
dls2046 發表於 2020-12-27 12:13

唔會. 佢即時測幾次按幾次俾我睇.

CAT 6 線以上,ofca 測速會慢D,可以試其他測速嘅試下,有開防毒也會慢D的 ...
cvguser 發表於 2020-12-27 11:42

反而CAT6綫會慢速D? 點解呢?

我一向淘CAT綫的. 有冇大家覺得可靠的本地店可以去買/淘店可以淘 呢?

淩晨三四點試可能大機會見到
kwm2000 發表於 2020-12-27 15:27

利害在佢下午都做到呢個速