[開箱] 淘BAO ASUS AX-88U 開箱

本身用緊HKT 隻HG8045,兩個月前開始不時斷線reconnect (太多CONNECTION ? 同埋5G 行遠D都收唔到)
所以開始睇呢度d POST,同上網搵料

買行定水..我都係買水.因為價錢同埋個差額都係考慮之一

由選牌子 (ASUS, LINKSYS)  到MODEL (由AX3000, AX82U, AX86U, AX88U 都睇過)
本身想買ax86u, 不過諗起會有唔少野要插LAN 線所以最後選擇左AX88U

睇過 JD,淘BAO, 美馬,
國行同美水?我都同好多人一樣唔想有加速器 同埋平
所以走左去淘BAO買美版

超簡單開箱片 - https://youtu.be/D9uDHFrqsXI

用緊HKT 300M only

同原裝盒差D咩無特別去望,齊天線有火牛就算,HAHA
部美版 AX-88U係 2019生產 但都係 MIC, 淘BAO店自保一年
同一價錢HKD 1500, 買行就只能買TUF AX3000 ~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

穩定嗎? 見AMAZON都唔少負皮

我都用緊82國行 個人覺得其實1800最低玩同性價比高 手機只支援1200 再高都無用 幸好我2手收 價錢更好 另外一家就用1800 個人覺得完全無分別

回覆 1# MadUso

AX88U 用 Asus Merlin 一流 多port好用接駁全屋影音 (DS918+ Link Aggregration, TV , Media Player, PS4, PC, PI) 已經差唔多冇曬 + 智能家電 行 WIFI (Amazon echo, Google Chromecast, smart Light, soundbar)

貪過癮都有買咗AX86U玩咗一兩個月最後畀咗屋企人, 因為太小port同太多wi-fi device 一齊用麻麻地
平常用得一個2.5G port 駁 NAS 加埋wifi 快唔到幾多, 因為wifi太唔穩定速度有時候仲慢咗
如果唔多device駁 AX86U係一流

我都用緊82國行 個人覺得其實1800最低玩同性價比高 手機只支援1200 再高都無用 幸好我2手收 價錢更好 另外 ...
測試部 發表於 2021-1-1 10:35

之前開頭睇美馬AX92-U做 21x 美金,真係有啲心動,個價同AX82u同一價錢。
不過後尾諗吓自己只係上吓網同睇IP cam,
所以先再睇AX3000,但係諗過會有好多野插,又唔想用switch,先簡88-u

穩定嗎? 見AMAZON都唔少負皮
武德輝 發表於 2021-1-1 10:00

無睇負評,不過宜家keep住connection無斷線,好過HKT部 HG8045

咁呢個一定係。

回覆  MadUso

AX88U 用 Asus Merlin 一流  多port好用接駁全屋影音 (DS918+ Link Aggregration, TV ...
ts_bum 發表於 2021-1-1 13:55

正確,我DS916+ x 2 + IP CAM x 1 + PC x 1 經已4PORT
如果加埋D XBOX/PS/TV,又要穩定,多PORT 真係一個重點

我都知AX88-U出左一段時間
所以今次開箱POST,都係想SHARE下由淘BAO買美版既情況會係點

download 咁低

download 咁低
Lando 發表於 2021-1-2 09:53 AM

樓主用 300M only, 唔算低啦

想請教一下樓主隻美版AX88介面係咪有繁體中文?

因為以前係一間淘X店買過美版AC5300,結果入到介面見到只有英文同簡體先知俾人水咗

所以想了解一下

追加:Sorry, 啱啱先load到張圖見到有繁中,當我冇問過 ......thanks.

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)