有線router加無線發射器會唔會好過無線router?

我覺得無線router負責兩樣嘢好吃力

BruceLee2021 發表於 2021-1-1 11:31

唔會吃力。

一般家用情況,大部份router已經效能過剩,所以冇需要分開。
但如果你係有特殊需求,分開當然可能好D...

專職專責 各專其長 分散斷網風險 都係好處

via HKEPC Reader for Android

兩個同款router 一個做有線router,一個做無線發射器

效能係唔會比一個同款router做曬好

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

BruceLee2021 發表於 2021-1-1 11:31

需求問題

如果你部 router 係同時連 n部有線+n部無線產品

有可能粒 u唔夠效能導致降速或者反應慢d

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

其實Wifi Access Point呢樣嘢已經直接分隔開router…

via HKEPC Reader for Android

回覆 5# kofz

我部router只係連接手機同埋遊戲機
驚無線router唔夠用
想知道專業d係唔係router同埋無線wifi分開黎搞

回覆  kofz

我部router只係連接手機同埋遊戲機
驚無線router唔夠用
想知道專業d係唔係router同埋無 ...
BruceLee2021 發表於 2021-1-1 13:43

我就係 x86 routeros + ap

普通家用

買部電競 router 就夠

Set 手機/遊戲機 qos優先出得

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 8# kofz

你嘅x86 router邊度買?

回覆  kofz

你嘅x86 router邊度買?
BruceLee2021 發表於 2021-1-1 14:30

淘寶

你搜 "軟路由" 就揾到大量

問題係你要識用

主要既 openwrt/routeros/pfSense.....

都唔同一般既家用 router

好多野要自己 set

部份需要打 cmd