一般装修师傅都是给你“手拖手”方式去接!这样解法,只有一台电脑可以接!这跟愿意不一样!(每个socket都可以上网)!一定要从router独立出线,接上socket。

回覆  evison

屋外有條LAN線入屋, 原意係俾你打電話, 首先去廳, 再去房A, 最後去房B, 咁就成間屋都可以打 ...
OctoDeca 發表於 2021-1-3 16:18

以你經驗 可以點搵到入屋條線?
我係咪應該 將廳換左 2 port socket 先?
假如唔得 係咪喺房B 換埋2 port socket ?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

條線係預俾電話用的,駁法係咁
wyhui5124 發表於 2021-1-3 17:40

我點樣甩條電話線 ?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

你放 router 個位喺唔喺都有一個同樣嘅面板?

你剛收樓嘅意思喺你啱啱搵人完成裝修包括新做嗰啲LAN接位(面 ...
hoifree 發表於 2021-1-3 18:13

廳有個 光纖盒仔 , 旁邊就係個LAN PORT 位置(可以睇返廳個位置 )
係剛收樓 所以野都係發展商提供的

估計:
廳兩條線 1條出單位返電話房,1條去A房
A房 1條由廳過來,另1條去B房

呢個係電話線拖線法,lan線唔 ...
C-Leung 發表於 2021-1-3 18:51

好的 我搵日返新屋先試先
唔該晒各位

回覆  C-Leung

你個router插咗廳個socket 位?
你可以試下將個router放响A房或B房睇下上唔上到網咪知係 ...
cvguser 發表於 2021-1-3 19:09

之前已經試左將router 放係廳同房A/B
都係一樣

回覆 22# evison

睇你打唔打電話, 唔打電話的話就咁剪左條線就OK, 無需要換面板
通常由大門方向走出黎就係入屋線, 你剪完用cable tester試下A B房仲有無連住廳個socket就知有無剪錯

另外A房唔上網的話都無需要搞A房任何野

B房就尾房, 更加無需要搞, 就咁插線就OK

我提議你參照"19樓"提供嘅做法:
"首先將廳同A房轉2port rj45面板
再test返廳邊條線係去A房,呢個port駁返router lan
A房加隻switch插A房面板2個lan port
咁樣B房就可以插線上到網"
如果A房唔需要用LAN線上網,可以用條LAN線(當Patch Cord)直接插住A房面板嗰兩個PORT。

好多年前OFCA已經轉,之後D新樓都會用RJ socket,雖然電話只係用RJ11頭,但可以插得落RJ45插座度用

...
wyhui5124 發表於 2021-1-3 18:02

又真係未試過RJ11直接插落RJ45 好似用緊個RJ45->RJ11/BT431
姐係人地預你用電話 唔係上網啦

想兩間房同時上到網 都係要拉過D線

回復 27 #OctoDeca

好的 我搵日去新屋試試先
謝謝回覆

via HKEPC Reader for Android