[操作疑難] 新樓 LAN 面板 接駁問題

話說早幾日收樓, 遇到有少少問題,希望大家可以幫手睇下點搞
先謝謝各位先

我最終目的是將ROUTER 放係廳位置, 而係房B 插明線上網
用左CABLE TESTER 每個PORT(廳,房A,房B)  都係通 但試了 廳LAN ---->ROUTER (LAN PORT)----> 房A/B (PC 都無法取得IP : 192.168.XXX.XXX)  點先可以令到房B 同廳可以互通,

****STAND ALONE PC 直接插係ROUTER 是沒有問題的

廳 LAN port
- 2條線

房A LAN port
- 2 條線

房B LAN port
- 1 條線
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

接錯了, Lan線是point-to-point的, 不可手拖手接的
"房A LAN port 入面有兩條線" <- 兩條線 要一個2 port 面板

用左CABLE TESTER 每個PORT(廳,房A,房B)  都係通 但試了 廳LAN ---->ROUTER (LAN PORT)----> 房A/B (PC 都無法取得IP : 192.168.XXX.XXX)  evison 發表於 2021-1-3 02:27 PM

如房port位有氣到,拎唔到IP係router設定DCHP問題,多過線路問題?

接錯了, Lan線是point-to-point的, 不可手拖手接的
"房A LAN port 入面有兩條線"
燕飛 發表於 2021-1-3 14:35

我係咪只要換左房A 2 port socket 面板就解決到問題?
廳需唔需要換埋 2 port socket 面板 ?
THANKS

如房port位有氣到,拎唔到IP係router設定DCHP問題,多過線路問題?
TH30 發表於 2021-1-3 14:41

STAND ALONE PC CONNECT TO ROUTER 是沒有問題的

回覆 1# evison

應該係俾電話用,唔係俾ethernet用⋯⋯

首先要剪斷由屋外拉入屋條LAN線, 通常都係接落廳塊面板到
剪斷後再試試房B拎唔拎到IP

回覆 2# 燕飛

房B係尾房, 手拖手唔會影響到房B拎IP

回覆 4# evison

如果你要房A都上到網就多D野搞
例如放一部switch

若主路由的LAN口有多可不用switch
主路由設定DCHP(舊形号路由需接PC設定,較近期可用手機app設定)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊