點解bt軟件顯示seeder 嘅ip

咁樣會唔會俾警察拉
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知seeder IP點連線入去?
要查IP, 就算軟件唔顯示都冇意思, 一開Wireshark乜都睇哂

不嬲BT 都唔係隱形

上載個個野係合法就得

may be vpn ip

唔知ip點樣p2p

咁樣會唔會俾警察拉
BruceLee2021 發表於 2021-1-3 20:38

視乎你嘅行為合唔合法。

咁樣會唔會俾警察拉
BruceLee2021 發表於 2021-1-3 20:38

無論 bt定 pt都唔係匿名p2p

Anonymous P2P技術係存在

但唔普及

基本上冇人用

https://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_P2P

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

上載個個野係合法就得
ricky1992 發表於 3/1/2021 20:58

不如話**不要**做 第一傳 uploader!!
小心 有 政府 修例 連 downloaders 都 捉!!
**如果**修例, 咁 BT 就 即時 變成 陷阱!

[HK01]日本著作權新法...明知漫畫盜版仍下載即屬違法
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2600292

總之, 成個 bit-torrent 局 最 奇怪 就是 第一傳! 點解無誇國執法, 包括動用軍事力量?

如果話要執法, 仲有好多野要搞
唔係話海關自己下載粒SEED, 見到入面有HK IP做上傳就可以上門拉人
(版權問題, 我覺得應該係海關捉人, 多過關差佬事既)

基於普通法之下, 海關見到有HK IP上傳,
佢都唔可以假定該software顯示粒IP真係該用戶,當你行Wireshark見到都冇意義
仲要搵返相應ISP確認, 該時段該IP該用戶的確係做緊以上行為
(唔係我改下個torrent 軟件, 是但gen d IP顯示出黎都得)
而且唔可以用你下載到既作為證據, 要同ISP偷夾該用戶firsthub丟出黎既packet

基本上以香港公務員黎講, 要搞個感既flow出黎即係叫佢地去死
歷史上幾次都係版權持有人舉報, ISP配合鎖定, 最後都係登門拎走電腦/harddisk做證物
從未試過以電腦資料層面既證據入人

脷申: 做過類似既野, 我當時既經驗係
除非你好大粒, 有特殊地位
唔係就算表證齊哂, 海關一樣唔會so你, or排到十八年後都未郁手
要搜齊實證一定要ISP幫手, 但基本上ISP又唔會so你, 會叫你拎左政府許可之類再黎過
返去搵執法部門, 又會話研究中叫你耐心等侯
所以話係香港講版權呢~  佢地肯捉D夾公仔機入面堆老淘公仔, 都已經多謝哂

咁樣會唔會俾警察拉
BruceLee2021 發表於 3-1-2021 20:38

對上一次比人拉係幾時?
古惑天皇係第一個亦是唯一一個,因為係第一粒種係佢做的.