用pi4 整唔整到類似GL.iNet GL-AR750S果種旅行router?

性能強既旅行router好少選擇, 得GL.iNet 有, 但係唔想幫襯大陸公司
搵過有nanopi 但係得1 lan 1 wan

性能強既旅行router好少選擇, 得GL.iNet 有, 但係唔想幫襯大陸公司
搵過有nanopi 但係得1 lan 1 wan ...
mingming123 發表於 2021-1-3 23:32

你的需求是...?(例如幾多port,要 wifi?)
宜家好多Router本身都好細部,同要咁強性能想...?

GL.iNet

呢間野D router係同價位,性能只係中下水平。恐怕未必符合你要求性能強嘅要求。而且又係你唔想要嘅大陸公司。

回覆 3# bendoraemon

兩個lan 加1個giga wan
   有ac wifi (旅行router多數得n), 覆蓋範圍唔好太細

PS: 而加好多router 好多都好大部,部部都大過我隻n56u
   我想買細隻D 方便搬屋

回覆 2# KinChungE

岩岩search到類似既野要5舊水

因為冇咩市場所以好少公司有做。

你可以考慮買D mesh system(有D可以買單隻)
例如:
Google wifi
Netgear Nighthawk MK62
...etc

但多數都只有2個port。

為方便搬屋而買迷你/旅遊router唔太值得,通常都殘殘地又或者低性價比。

樓主要留意, pi呢類野, 得single wi-fi radio
2.4/5GHz不能並存
要有齊2.4+5Ghz同時運行就唔會咁細
(仲未計呢類device只得1T1R wi-fi)

果次係日本買左 buffalo 超迷你

因為冇咩市場所以好少公司有做。

你可以考慮買D mesh system(有D可以買單隻)
例如:
Google wifi
Netgear N ...
bendoraemon 發表於 2021-1-4 00:25

完全 0 market 啦,早十年八年我都有隻 tp-link 旅行款,只用過一兩次,之後住宿地點都幾乎有 wifi, 就算無都重有手機 data sim.

隻野封塵三幾年後比我掉埋