[操作疑難] 華為AX3 pro and AX3 行 Mesh

係咪已經connect 左 行 mesh?

我一部用開係ax3 pro,  用左幾個月,  琴日入手一部ax3 ,  將佢地用Lan 線connect ,直到大家都出green light ,  之後攞ax3放去我想放既位置,  而家係行緊mesh ?見到connect ax3既devices 都係同ax3 pro 用同一個ssid 同 password!

另外, ax3 行到5G wifi ?

Thanks
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

要按H掣做pairing, 你做左未?

係咪已經connect 左 行 mesh?

我一部用開係am3 pro,  用左幾個月,  琴日入手一部am3 ,  將佢地用lan 線 ...
rebmup 發表於 2021-1-5 09:55

你响main router見倒成幅network map,就已經成個網絡setup咗,你部手機攞去接近main router時,個network map就會顯示連咗去main router

另外,AX規格係包齊2.4G同5GHz的

要按H掣做pairing, 你做左未?
KinChungE 發表於 2021-1-5 10:00

我用有線pair都要按H掣pair 嗎?

via HKEPC Reader for Android

你响main router見倒成幅network map,就已經成個網絡setup咗,你部手機攞去接近main router時,個netw ...
wyhui5124 發表於 2021-1-5 10:10

即係已經行緊mesh, 而唔係行緊中繼 /AP?定mesh係中繼/AP既一種?

我用有線pair都要按H掣pair 嗎?

rebmup 發表於 2021-1-5 10:27

你已經用插LAN方法自動pair咗,唔駛再pair,兩部機同時按H制只係插唔倒LAN線之下經無線pair用的

你已經用插LAN方法自動pair咗,唔駛再pair,兩部機同時按H制只係插唔倒LAN線之下經無線pair用的 ...
wyhui5124 發表於 2021-1-5 10:31

即係已經行緊mesh ?

你已經用插LAN方法自動pair咗,唔駛再pair,兩部機同時按H制只係插唔倒LAN線之下經無線pair用的 ...
wyhui5124 發表於 2021-1-5 10:31

另外華為個手機app HiLink,  係咪好唔惦?

我試過唔比部小米手機用wifi,  點知set 翻部小米手機可用wifi時,  等左成個鐘先比我用,  佢refresh得好慢 ?

即係已經行緊mesh, 而唔係行緊中繼 /AP?定mesh係中繼/AP既一種?

via HKEPC Reader for Android ...
rebmup 發表於 2021-1-5 10:28

依家D mesh router唔駛用家去做setting的,加mesh router會自動去做setting(最多都係按吓個制);至於AP/中繼(Repeater)係要用家自己去做network setting,同埋有功能性限制。

另外華為個手機app HiLink,  係咪好唔惦?

我試過唔比部小米手機用wifi,  點知set 翻部小米手機可用wi ...
rebmup 發表於 2021-1-5 10:38

我就冇用過HilLink app,答你唔倒,我係用手耭簡單setup咗隻AX3之後,再用電腦set D細節野,因為set好咗之後都唔會再點搞,所以冇裝app