請問Aimesh 係咪唔掂?

我最近入手左部Asus AC86u,打算買多部AX3000 set 個wired aimesh...但一路google 一路發現唔係好對路,好多網友都話aimesh 唔係真mesh,同埋會成日斷線,請問大家係咪買返Netgear or Tplink 既真mesh router較好?謝謝各位!

Aimesh set 得啱位全部node 用lan 線駁就唔會有大問題.

但據說好易斷線?其實本身用緊homeplug,但成日由廳去主人房都會斷一斷線,所以想試下setup mesh,令轉位時唔會斷線,但D 人話成日斷...

用左  AX86U + AC86U 幾個月, 除左沒滿意佢既穿牆都係麻麻外, so far 都 OK.
AC86U 做 node, 駁住 printer 同 電飯煲, so far 未試過出問題.
但又聽見人講好易斷, 可能係唔同組合掛.

睇漏左, 樓主用 wired.  可能又唔同了.

現在用緊6部AX86U 行Ai-Mesh, 有2部插Lan線駁, 其它就wireless駁, 很滿意

Firmware用緊: 3.0.0.4.384_9318

注意: wifi漫遊助手要關閉

但據說好易斷線?其實本身用緊homeplug,但成日由廳去主人房都會斷一斷線,所以想試下setup mesh,令轉位時 ...
yam1314 發表於 2021-1-9 14:28

跳node果時先會斷
除非你經常響兩個node中間既位置做野, 仲要果個位置訊號較弱先會
(如果真係咁既情況, 建議你響果你個位置加多隻node)

如果aimesh用wifi連,搞清楚主router個wifi設定,主router wifi受干擾而斷線,駁那隻都跟住斷的,

via HKEPC Reader for Android

用lan線駁無乜意思,其他牌子都得,通常係好差好差收唔到先要用lan線

用lan線駁無乜意思,其他牌子都得,通常係好差好差收唔到先要用lan線
XABI 發表於 2021-1-9 19:23

用lan無咁易被干擾同stable嘛

用lan無咁易被干擾同stable嘛
EVANGELION 發表於 2021-1-9 20:55

就因為咁先會出wifi 6
石頭自己都叧外出Zen wifi系列啦
根本Aimesh就係用嚟留住D  AC舊客