想換ROUTER,請教各位CHING意見

各位CHING好,小弟最近想換新ROUTER,但想搞清楚兩件事先

1. 目前如果要Intranet可以行到2.5G嘅ROUTER,最低消費要幾多$$?;
2. WIFI要扯得盡條1000MB寬頻速度,要買咩制式嘅無線ROUTER? (我手機係Galaxy S10+)

Thank you so much!

wan同lan行到10Gb又平平既可以qnap有埋wifi6 $2599, 自己再加隻10gb switch
https://www.qnap.com/zh-hk/product/qhora-301w

出面好多都係wan2.5Gb但lan得1Gb

但其實intranet是但買隻switch咪得

wifi6 加wan2.5Gb
599人民幣加運費
Galaxy S10+應該行唔盡1G
要手機行過1G要看手機和ROUTER配唔配合(是否同廠IC,天線規格)

wan同lan行到10Gb又平平既可以qnap有埋wifi6 $2599, 自己再加隻10gb switch

出面好多都係wan2.5Gb但lan得 ...
超仔哥 發表於 2021-1-10 19:45

多謝CHING,加SWITCH都係一個方案,只係要駁多隻嘢

wifi6 加wan2.5Gb
599人民幣加運費
Galaxy S10+應該行唔盡1G
要手機行過1G要看手機和ROUTER配唔配合(是否同 ...
tse111 發表於 2021-1-10 19:50

我要2.5G LAN,唔係WAN
請問CHING 599人仔係咩MODEL? 我上去研究吓

我要2.5G LAN,唔係WAN
請問CHING 599人仔係咩MODEL? 我上去研究吓
shumshum 發表於 2021-1-10 21:19

小米AX6000
1月8日才出貨
網上暫時只有一两段開箱視頻
詳細測試還沒見到

小米AX6000
1月8日才出貨
網上暫時只有一两段開箱視頻
詳細測試還沒見到
tse111 發表於 2021-1-10 22:21

謝謝CHING

謝謝CHING
shumshum 發表於 2021-1-10 22:24

那個2.5G是WAN/LAN自適應的

那個2.5G是WAN/LAN自適應的
tse111 發表於 2021-1-10 22:52

所以只可以一個連接2.5G 一係用LAN,一係用WAN?

所以只可以一個連接2.5G 一係用LAN,一係用WAN?
shumshum 發表於 2021-1-10 23:27

叧有一個1G WAN/LAN 自適應端口