[操作疑難] 兩組不同及獨立網路的, 設定一個共用folder

問問現在有
網路1 ( 192.PC + 192.switch + router -> 上網ISP1 )
網路2 ( 172.notebook + 172.switch + router -> 上網ISP2 )

是兩組不同及獨立網路的.

現在需要把兩組不同及獨立網路的, 同時設定一個共用folder, 應該怎樣辦, 看上最簡單就是開個ftp, 但2部電腦是user用, 不是什麼ftp server.

感謝.

同site加路由器,唔同site可加VPN。
唔想network連通就加雙port嘅server或者用Managed switch部server連兩個VLAN。

之後再考慮軟件問題。

回復 1 #keeauu9

是但1邊開vpn server,
Server 果邊的pc開共用folder,
客端連上vpn後,打上server果邊pc的ip\\192.168.1.xxx

Android 紅米note8pro

回復 keeauu9
是但1邊開vpn server,
Server 果邊的pc開共用folder,
客端連上vpn後,打上server果邊pc的ip\ ...
jackwong717 發表於 2021-1-12 08:20

好奇一問, 以上方法可以, 但經VPN實際用到個share folder時, 速度唔理想, 請問有無其他可行方法?

回復 4 #sw1

你用咩起vpn server,
我試過ac 68u開ovpn好似都有100Mb/s,
唔知有冇記錯,試過不能說vm openwrt行ssr vpn好似有幾百,
可能公司唔係1G,
你慢最大機會係cpu唔夠力,
Vpn後得幾十Mb。

Android 紅米note8pro

回復 sw1
你用咩起vpn server,
我試過ac 68u開ovpn好似都有100Mb/s,
唔知有冇記錯,試過不能說vm openwrt ...
jackwong717 發表於 2021-1-12 17:14

兩邊都係1G broadband, 其實主要係remote site一邊去load software時慢, 效果唔理想, 其實都明白個software唔應該咁用, 但users唔理會, 照run個software

兩邊都係1G broadband, 其實主要係remote site一邊去load software時慢, 效果唔理想, 其實都明白個softwa ...
sw1 發表於 2021-1-12 17:34

load software???

load software???
jackwong717 發表於 2021-1-12 17:41

Yes

Yes
sw1 發表於 2021-1-12 17:57

load 咩software呀?
咁係PC慢咋???

load 咩software呀?
咁係PC慢咋???
jackwong717 發表於 2021-1-12 17:59

算啦, 個software設計係要不停load HDD而慢, 禾只係多口問下而已!