小米ax6000,後面四個lan係共用1g!

https://youtu.be/Jj9xav_gcZs

笑話黎架

應該係1個2.5G+3個1G port喎,可能係個NAT頂唔倒咁快

應該係1個2.5G+3個1G port喎,可能係個NAT頂唔倒咁快
wyhui5124 發表於 2021-2-12 19:25

唔係NAT,而係佢三個1GbE都係share。一個1GbE入CPU

叫會員tse111出嚟講兩句啦,佢之前吹奏呢隻嘢。
https://www.hkepc.com/forum/view ... 0750&highlight=

其實有咩所謂 出街基本上都係 1Gb, 個 2.5 Gb WAN/LAN 基本上都係噱頭.
三個1Gb之間交換又冇影響...
真係要用 NAS 都上曬 10Gb 又或者全部 2.5Gb...  1x2.5 + 3x1 呢啲唔三唔四嘅方案邊有人用

但等級相比上一代低係事實

其實有咩所謂  出街基本上都係 1Gb, 個 2.5 Gb WAN/LAN 基本上都係噱頭.
三個1Gb之間交換又冇影響... ...
bendoraemon 發表於 2021-2-12 19:54

你三部pc,同時用,冇1G,咩年代

TESTUSB 發表於 2021-2-12 20:48

你寛頻對外係3G?

你寛頻對外係3G?
tse111 發表於 2021-2-12 23:39

對內玩內聯,而家咩時代

TESTUSB 發表於 2021-2-12 20:48

應該咁講, 3部機同時插線, 每條線冇 1G??
唔好講出街, intranet 都不能接受啦 (在香港)......
呢隻野其實係俾倚賴 WiFi 的人用......
我寧願佢 1G X 1 port, 都好過 1G X 3 ports

其實有咩所謂  出街基本上都係 1Gb, 個 2.5 Gb WAN/LAN 基本上都係噱頭.
三個1Gb之間交換又冇影響... ...
bendoraemon 發表於 2021-2-12 19:54

唔三唔四嘅方案, 講得好

好彩唔係華為出, 如果唔係, 俾業界笑到臉黃
小米 乜9 都出一餐, 唔緊要啦