升級左光纖, 經Linksys WRT190AC 出電腦只去到2xxMb. 是否正常?

今日升級左光纖。

升級左光纖。 經Linksys WRT190AC 出臺機,只去到2xxMb. 是否正常?

經Hxxn嘅Modem , Lan 線直接出電腦,OFCA 就行到9xxMb.

但係經Hxxn嘅Modem , Lan 線入左Linksys WRT190AC,
再經Lan 線出去電腦。 OFCA 只行到2xx-3xx

C傅話我只route (Linksys WRT190AC)
只可以出到 甘多。

系未正常呢? 定系router 都要升級

求教????

隻router唔正常喎,應該係WRT1900AC呀?

試吓factory reset隻router再行OFCA speedtest

router會唔會開左QoS / Media Priotization之類?
熄左佢試試

今日升級左光纖。

升級左光纖。 經Linksys WRT190AC 出臺機,只去到2xxMb. 是否正常?

經Hxxn嘅Modem ,  ...
terry3610 發表於 2021-2-28 21:28

先 check 一下接駁 router Lan 線有冇問題
冇問題就 reset router
reset 都唔得就換 router

第三方firmware?

platinum 發表於 2021-3-1 10:52

系哦。
師兄好嘢,3年前買返嚟嘅時候用咗第三方firmware

甘我要咪下書點樣返去原廠先

先 check 一下接駁 router Lan 線有冇問題
冇問題就 reset router
reset 都唔得就換 router ...
btchanchan 發表於 2021-2-28 21:57

試換左線,

應該係下面嘅師兄講得啱用咗第三方firmware

platinum 發表於 2021-3-1 10:52

我都唔記得左, 謝謝提醒, 我再試

隻router唔正常喎,應該係WRT1900AC呀?

試吓factory reset隻router再行OFCA speedtest
wyhui5124 發表於 2021-2-28 21:48

另外我用第三方firmware,

唔記得咗點樣回復原廠,我要上網搵吓書先,

另外我用第三方firmware,

唔記得咗點樣回復原廠,我要上網搵吓書先, ...
terry3610 發表於 2021-3-1 19:55

以前用過Linksys AC router,用third party firmware會用唔倒個Hardware NAT,得2XXM左右。