[開箱] 組建cheap..bobo 2.5GbE內聯網絡 +轉輸測試速度

全部材料淘寶採購, 暫時只係2.5GbE連接兩部電腦, 部NAS仍然係1GbE, 遲啲得閒再做測試, 總成本約人仔850蚊, 全部網卡/USB 3.0網卡/交換器都係採用Realtek芯片.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問UNITEK買咗幾錢?
綠聯都有隻usb>2.5G(都係RTL8156??),師兄點解會揀UNITEK?
可以之後報告下使用情況嗎?謝謝。

請問UNITEK買咗幾錢?
綠聯都有隻usb>2.5G(都係RTL8156??),師兄點解會揀UNITEK?
可以之後報告下使用情況嗎? ...
sparrow 發表於 2021-3-25 22:07

UNITEK USB 3.0網絡卡係唯一採用新版RTL8156B芯片, 綠聯仍然係採用舊版RTL8156芯片, 兩個價錢都係人仔189蚊, 對比體積UNITEK細隻啲, 遲啲再做測試.

原先打算用係隻QNAP TS-128A NAS, 點知佢唔兼容! 所以用唔到

經兩台電腦測試互相轉輸效能:

PC1: i9-9900 + TP-LINK NG421 2.5GbE PCIe 1x ethernet adapter
PC2: i7-7700K + UNITEK 2.5GbE RJ-45 USB3.0 ethernet adapter

除初段起步稍慢, 之後全程轉輸速度均平穩維持273-274MB/s, 成績總算滿意

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

直上10G

UNITEK USB 3.0網絡卡係唯一採用新版RTL8156B芯片, 綠聯仍然係採用舊版RTL8156芯片, 兩個價錢都係人仔189 ...
spooky 發表於 2021-3-25 22:32

多謝資訊。UNITEK確係更好,仲有指示燈,又靚仔D。

回覆 4# spooky
唔錯唔錯

直上10G
jerrychan0610 發表於 2021-3-27 09:12

2.5G 性價比高。配7200轉HDD啱啱好。SSD有排都未有HDD咁平。
10G未有USB吧? 太熱又係另一個問題。

2.5G 性價比高。配7200轉HDD啱啱好。SSD有排都未有HDD咁平。
10G未有USB吧? 太熱又係另一個問題。 ...
sparrow 發表於 2021-3-27 20:39

東芝企業級MG系列硬碟轉輸效率達23x MB/s, 應該可以發揮2.5GbE效能

回覆  spooky
唔錯唔錯
sparrow 發表於 2021-3-27 20:35

個TP-LINK SH1008 2.5GbE 8頭網絡交換器, 內地係供不應求, 出現炒價, 原本電商價約人仔4百幾蚊, 點知被炒高至接近人仔6百蚊, 我係淘寶揾到個良心賣家, 佢係北京及收我人仔489蚊 (包內地段運費), 不過要訂貨, 等咗個零星期, 先至可以發貨到香港