中移動的光纖Modem可以在香港通用嗎?

贝尔G-140W-C  
貪佢一部機有modem 和 wifi router
有冇鎖邊間都可以用嗎?

用咩? 4個電頭當一隻4 port SW可能有機會用得既
GPON制式之下光頭packet全部有code認header, 想replace ISP果部就唔洗諗啦

香港既上網公司係認機
你就算自己買部相同型號既插落去都係用唔到

香港既上網公司係認機
你就算自己買部相同型號既插落去都係用唔到
KinChungE 發表於 2021-3-26 00:46

自已修改固件型號得唔得?有編程器

回覆 4# gl5900as

唔得
你無見每次裝, 裝個個拉好線set好機都打一個電話, 同network team(?) 對code
除非你咁得閒, 一個一個coed咁試

如果ISP同埋將要買嗰隻Modem係華為,如果有SN同LOID可以攞到線,不過Wi-Fi可能會牽涉倒料/TR069,所以就算Sync到都唔一定用到Router/Wi-Fi功能。

贝尔G-140W-C  
貪佢一部機有modem 和 wifi router
有冇鎖邊間都可以用嗎? ...
(朗尼) 發表於 2021-3-25 23:41

建議你放上咸魚賣啦! 有可能HKBN或HGC 可以用到, 因為呢間都係用Nokia modem (Nokia係貝爾代工既). 但係你唔知你果度係行gpon定係epon, 又唔知LOID+password同埋vlan setting, 所以都係晒氣!

回覆  gl5900as

唔得
你無見每次裝, 裝個個拉好線set好機都打一個電話, 同network team(?) 對code
除非你 ...
t19922006 發表於 2021-3-26 09:35

理論上, 用編程器連機既S/N, LOID, Mac Address等等全改係得既
但係何必花咁多功夫