求教,呢個情況實現到嗎?

如果咁情況,個printer要點做好?
公司3間房,其中2間係唔同部門
A房有自己router上網
B房有自己router上網
C房有一個printer
如果大家都想用呢個printer,應該加乜同點set?

得,加隻多port商用router

回覆 2# ckshum

可唔可以詳細D解釋買完之後點configure俾樓主聽?

就咁講買多隻多port router可以點解決? 其實如果
    識configure係唔駛買多隻router都可以configure到,
   反而如果你好似 Ikea廣告咁買多2個printer 俾埋其餘
   兩間房仲好。

回覆 3# gozilla
高速彩色影印機嚟,一定唔會買多部,而家部嘢比其中一房用lan線出去A房router獨佔中

搵部dual lan 舊機做printer server得唔得

回覆  gozilla
高速彩色影印機嚟,一定唔會買多部,而家部嘢比其中一房用lan線出去A房router獨佔中 ...
epcghosts 發表於 2021-3-26 10:21

我公司都有呢個問題,
IT係外判的,唔IT SET野情況下,

我自己就咁加個WIFI或LAN,
連去B 網,
應該解決到,
PS.....我公司上網同PRIN野係A,
SHARE資料夾係B,

另外可以a printer果邊set vpn server,b果邊連去a的 vpn,應該都可以print嘢。

回覆 6# jackwong717

你意思2個router相連??
不成,2房是獨立,相信不會容許

7 #epcghosts

咁你當,printer係 A網,
A網有wifi,
你pc b 網加wifi卡連上a網,
咁就得啦。

Android 紅米note8pro

回覆 1# epcghosts
如果你兩隻router都有WiFi就可以用到!(如果地方太大就可能有問題!)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1 #epcghosts

C 房是否a,b網都可以連先?

C房又無lan又收唔到a,b wifi咁講咩都無用
Android 紅米note8pro