裝修拉線疑問

朋友屋企裝修,裝修佬剪曬佢入屋堆線,朋友話會係房上網同打電話,裝修佬竟然叫搵寬頻公司拉曬D線入房,再拉返出廳。

如果裝修果陣由入線位做咗暗喉入房,寬頻佬會唔會幫你行暗喉拉入房?

一條燈喉可以入到幾多條Cat6a?

想行10Gb係咪一定要用Cat6a?

廳中間有個位想放電話,叫佢拉條Cat5/Cat6淨係用兩芯會唔會好浪費?(預日後可能轉做Lan),定叫佢拉一條Cat5/Cat6+1條兩芯電話線? 我估死人裝修佬拉多一條線就會收多幾百,即使唔打骰仔。

除非你間屋係自己起屋, 一般C樓,都會係大聽有個入線位, 唔會由屋外直接拉入房.
裝BB只會去你第一個出口, 即係大聽. 你可以同個C苦私了拉入房.

有樣野我唔係幾明
呢個區成日都有人話寬頻師傅淨係肯裝入屋第一個位

我裝過兩次PXXW,兩次都係私樓
第一次係十年前
果次要穿過廳,再穿兩間房先喺廳另一邊牆出

第二次係七年前
呢次簡單啲
穿過廳喺第一間房出

兩次個師傅都無講全何野
我都無offer任何野就幫我拉咗
當然我唔排除係年代變咗又或者我只係咁好彩遇倒特別nice既師傅

有樣野我唔係幾明

第一次 ...
DeathKnight 發表於 2021-3-27 13:59

應該咁講
同你拉暗線入房, 做係人情, 唔做係道理

如果師傅得閒, 同你做埋唔奇
但係如果有下一單就肯定唔show你

有樣野我唔係幾明

第一次 ...
DeathKnight 發表於 2021-3-27 01:59 PM

行規/公司指引(?)是拉到入屋第一個井位,通常係廳出。拉入房,執到正係另一個工序,好似叫加分機,當年老電收成500蚊一個位

tldr: 免費幫你做係人情,唔做係道理
C父幫你做就算唔俾貼士都請人飲支可樂

人類總是犯相同的錯誤
請版主考慮置頂
所有裝修一定要交帶C父切不可胡亂剪線
否則在裝修費扣錢補償ISP重新拉線費用

應該咁講
同你拉暗線入房, 做係人情, 唔做係道理

如果師傅得閒, 同你做埋唔奇
但係如果有下一單就肯定唔 ...
KinChungE 發表於 2021-3-27 14:04

有樣野我係同意既
外判師傅如果係斷job收錢的話
佢的確無理由去做麻煩既case

但係我係客,只要我做咗喉佢穿得過的話
條寛頻線喺邊度出應該係我決定
而唔係ISP/寛頻師傅

我唔介意ISP根據實際情況去收唔同安裝費
E.g. 廳出就收$680
穿一間房就$880
兩間就$1080等等
而唔係要自己走去妥協或者同個師傅私了

有樣野我係同意既
外判師傅如果係斷job收錢的話
佢的確無理由去做麻煩既case

但係我係客,只要我做咗喉 ...
DeathKnight 發表於 2021-3-27 14:21

ISP價錢表入面冇呢D服務, 所以唔提供
老電有另一種服務, 幫你諗哂全屋network點走, 但係最少都幾千蚊起

按實際情況睇完再收費係做唔到, 因為要先上門睇位, 再等公司報價, 客戶確認後再第二次上門先安裝
結果又肯定千千聲
PCCW唔休做穿一間房$200呢D生意
(數幾多間房冇用, 喉入面夠唔夠位, 線要幾長, 中間多唔多彎位/接駁位等等都會影響價錢)

行規/公司指引(?)是拉到入屋第一個井位,通常係廳出。拉入房,執到正係另一個工序,好似叫加分機,當年老 ...
TH30 發表於 2021-3-27 14:17

都係果句
我係客
我同ISP簽果份約無寫,個sales無講
(我睇返我份約真係無寫只會第一個位出)
佢地行規同公司指引又關我X事?

如果佢份約寫得清清楚楚要既
$500一間房咪照俾囉

我唔想我下一次要裝寛頻果時
到時要去同ISP/師傅嘈

按實際情況睇完再收費係做唔到, 因為要先上門睇位, 再等公司報價, 客戶確認後再第二次上門先安裝
結果又肯定千千聲
PCCW唔休做穿一間房$200呢D生意
(數幾多間房冇用, 喉入面夠唔夠位, 線要幾長, 中間多唔多彎位/接駁位等等都會影響價錢)
KinChungE 發表於 2021-3-27 14:22

呢樣我當然知道
我咁講只係一個比喻
只係想表達佢唔好淨係收一個所謂安裝費
到頭來原來唔係我想要既野

至於師兄講既plan全屋network服務
講真對我嚟講真係overkill
一個幾百幾尺既單位上嚟epc大把師兄俾倒更加好既意見我
不過只要佢唔會迫我之後用佢既「減值服務」(WiFi等等)
可能真係要作為「俾我揀寛頻線邊度出」既last resort