請問你地而家lan線用 cat幾?

我之前用1000mb直插速度足

但經router之後就降速

換埋buffalo cat6 扁線都係得一半到

請問cat5e cat6係咪夠用?

你地用圓定扁線?

thx

請問cat5e cat6係 ...
lawrence27 發表於 2021-3-31 18:11

5e 自己打頭,cat6圓線/扁線
全部都行足1000Mb

Windows入面睇連線速度係幾多?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

請問cat5e cat6係 ...
lawrence27 發表於 2021-3-31 18:11

應該係router問題,cpu食唔到個nat,我自己由廳入房嘅線複雜到無輪,router出線,夾豆入房,房又夾豆去另一個頭,再入另一個router先到電腦,個NAS就係廳個router,咁都可以食足1G,電腦去NAS到105以上,cat5e only

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我屋企Cat5e同Cat6都有用, 全部用圓線
>900Mbps冇問題

all homemade AMP CAT 5e round cable , over 900Mbps no problem

回覆 2# smt311

1000呀

回覆 3# cyberyeah

但問題係我部router 係行到1000 RT ac67u

我睇過一個po話 hkbn 夾唔到扁線 要用圓線先食到 係咪會有呢個問題?

回覆 4# KinChungE

請問你響邊度買 有冇啲已經夾左既買

回覆  cyberyeah

但問題係我部router 係行到1000 RT ac67u

我睇過一個po話 hkbn 夾唔到扁線 要用圓 ...
lawrence27 發表於 2021-3-31 23:20

基本上, 盡可能避免用扁線, 唔好貪方便
唔關ISP事

唔覺有你講嘅問題 用咗好多條buffalo cat6A扁線 , 10 Gigabit 500MHz點會唔足速