[操作疑難] 已解決! HGC 1000M 連唔到NETGEAR ORBI...

已解決!後面有solution!

因為我住村屋一直Wi-Fi都有死角問題
早兩日終於頂唔順 上網做research搵解決方法

最後搵到原來而家已經有Wi-Fi6同埋Mesh
之後睇咗好多片 上過好多網
終於鎖定買一set Orbi 753, 差唔多$5000
開開心心諗住煩咗好多年嘅問題終於可以解決

上網講到好容易安裝
點知我跟住個app做...去到一個位個app顯示Wi-Fi已連接
但係就一路search唔到個網際網路

試咗好多次都唔得
又拔走晒所有LAN線 等半個鐘 重新插過
都係唔得....

打過上HGC問,
又話係個router嘅問題 佢哋唔會處理到

跟住唯有又再上網做research
發現原來曾經有人同我一樣都係用HGC 1000M 光纖Plan又係連唔到Orbi
仲係呢度嘅師兄嚟
但係個post始終冇答案

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2475029

諗住比成$5000可以解決到煩惱 但到頭來都係要煩

請問有冇人知咩事可以教我點解決
萬分感謝!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

左下角果部機係咩黎?  HGC Modem? 另一部Router?
點解部機會有出冇入?

d 線點接駁

Modem 或者lan線問題
同埋可以唔用app,用返傳統192.168.1.1黎入去睇

左下角果部機係咩黎?  HGC Modem? 另一部Router?
點解部機會有出冇入?
KinChungE 發表於 2021-4-1 02:29

邊部? 黑色果部?
有條光纖線插住係個底度

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

d 線點接駁
jason930 發表於 2021-4-1 06:40

光纖線直駁modem
一條lan線接router and modem
之後電源

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

Modem 或者lan線問題
同埋可以唔用app,用返傳統192.168.1.1黎入去睇
XABI 發表於 2021-4-1 07:25

lan線無論用舊既定係orbi套裝內新既都係唔得

真心好沮喪...
因為我住村屋一直Wi-Fi都有死角問題
早兩日終於頂唔順 上網做research搵解決方法

最後搵到 ...
hAyG 發表於 2021-4-1 01:22

all rebooted ?

all rebooted ?
raylee 發表於 2021-4-1 08:30

有 已做足

有無電腦?試下用lan線先。
1.  Orbi -> 電腦
     打192.168.1.1,可以入到setup page 嗎?
2.  然後,Modem -> Orbi -> 電腦
     電腦上到網嗎?