反對光纖到府,AT&T:「寬頻網速 10M 就夠用了」

https://technews.tw/2021/04/02/a ... upload-good-enough/

原文:
https://arstechnica.com/tech-pol ... ds-are-good-enough/

同HKT一樣, 又唔想做但又驚競爭.

最後競爭落到場咪又係死死氣要做.
結果超反智, 人地萬匯打通埋光纖你先嚟急急腳加VDSL, 頂多100Mbps但換機又要錢, 條銅線濕水更加易壞, 仲不時都唔夠port........跟住投訴多到頂唔順就整件WTTx (即係4G.......)俾你玩下數字遊戲

個人認為, 啲ISP成日以為可以攬住條補助銅線過世, 但最後咪又係市場份額永久萎縮.

香港就萬匯, 美國就Starlink

萬匯

私人機構(仲要上市公司)真係冇得投訴, 佢地點計都要賺到你盡
老實講冇競爭的話, 完全可以理解佢割客割到盡,
VDSL都比多你, 市區recover完堆ADSL全部拎去鄉村重用都仲得(所以我好鼓勵大家試4G solution)
連政府有份既黨鐵都係感既時候, 你都唔好對HKT有咩幻想

呢D野其實只能靠政府開放市場, 分豬肉既同時加條款
寫明比你係密集地區做生意既同時, 賺唔到錢既偏遠地區都要你做埋先有用
不過我地今日偉大既政府, 專注力100%去左政治, 可能要到2047先有餘力做呢D事

BTW, 點解樓主會拎萬匯呢D禁獵奇既例子來做例? 果間野點睇都有鬼
另一邊箱, 某間野連長洲都鋪到入去既時候
我倒是覺得一路冇光纖入村 係地頭因素大過ISP因素

私人機構(仲要上市公司)真係冇得投訴, 佢地點計都要賺到你盡
老實講冇競爭的話, 完全可以理解佢割客割到盡, ...
shingzhk 發表於 2021-4-4 02:10

到村唔等於入到屋.

大把村有光纖到村口但無入屋, 長洲都唔係好多有入屋.

萬匯叫獵奇?佢就係搞到入屋嗰段, 做緊最難做嗰段又真係幾神奇

所謂地頭因素得嚟好多人只係聽過無遇過, 更多嘅係根本無打算過做.

睇吓下年 Starlink 有冇好戲睇

我之前住美加邊境,基本靠曬對岸嘅AT&T LTE上網,我屋企得50M VDSL,仲要係得Bell一間公司揀
行4G上網唔係唔得,但係very unstable,有時俾電訊商QoS有時會受到天氣因素搞到速度好慢(大部分case重啟router就會好翻)
不過見到Starlink都係幾吸引,就係無真IP俾你起唔到Server

我之前住美加邊境,基本靠曬對岸嘅AT&T LTE上網,我屋企得50M VDSL,仲要係得Bell一間公司揀
行4G上網唔係 ...
JeremyYim 發表於 2021-4-5 09:15

有50M VDSL條件已經唔算差,即係講緊你離主要設備一百米以內,而且有十幾廿戶同你共用先有條件搞VDSL。

如果香港有電訊商話10M夠用,我諗我會扯火,
而家已經係cloud年代,甚麼icloud,Google Drive,M365,Zoom,Team等等,
得10M真係唔知點用。

村屋方面,唔能夠寄望個間有問題既萬x,
佢一成功分分鐘就係下一個AT&T/HKT.

如果香港有電訊商話10M夠用,我諗我會扯火,
而家已經係cloud年代,甚麼icloud,Google Drive,M365,Zoom,Team等 ...
PN420 發表於 2021-4-6 04:01

萬匯只係一間包最後一里嘅公司, 到村口都係HKBN/HKT/HGC做.

HGC/HKBN落村算唔錯, 真係有俾心機用盡辦法捐都捐入去村口.