裝 vdsl2 100mb plan拉線入屋問題

而家幅牆預設有以下插座..(無其他公司既寬頻線或電話線既插座)

問題1) 如果我想用H字頭或HKBX字頭既光纖plan..是可以直接由最右個插座引條光纖出黎?

問題2) 但如果我想裝Net字頭既vdsl2 100mb plan...可唔可以直接由最右個插座引條電話線出黎..還是要拉條明線入屋?

謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# ken654

師傅決定
唔會係明線
pccw新樓應該唔會再有VDSL

1. yes
2. 圖中無佢個座, 如果有直插插座

1. yes
2. 如果有直插插座
landfi 發表於 2021-4-4 23:03

N記可能會換咗個面板 (VDSL)

Net記新樓應該唔再裝VDSL,就算舊大廈有VDSL,都免費幫個客升級做光纖,到最後冇客就拆機走

N記可能會換咗個面板 (VDSL)
cvguser 發表於 2021-4-5 11:33

即係N記可以用到最右邊個制面?
我以為個制面有埋公司LOGO....其他公司唔可以用..

Net記新樓應該唔再裝VDSL,就算舊大廈有VDSL,都免費幫個客升級做光纖,到最後冇客就拆機走 ...
wyhui5124 發表於 2021-4-5 13:16

N記有D山卡拉地方新樓暫時只提供VDSL無光纖

問題3)如果我用H字頭或HKBX字頭既光纖plan...右邊個制面引出黎係光纖線定係用CAT6 插落右邊個制面度?

thanks.

問題3)如果我用H字頭或HKBX字頭既光纖plan...右邊個制面引出黎係光纖線定係用CAT6 插落右邊個制面度?

than ...
ken654 發表於 2021-4-7 02:24

光纖
冇ISP用Cat6入屋