[測試] 想問有冇人用緊中移動1000MB 寬頻?

因為我用緊HKBN 100Mbps. 但我發現呢排開始越黎越慢. 仲要百幾蚊一個月, 我見CMHK $68 就有寬頻. 想轉過去

用甚麼慢?會唔會係出海問題?要先了解是甚麼問題再睇。

用甚麼慢?會唔會係出海問題?要先了解是甚麼問題再睇。
evantkh 發表於 2021-4-6 16:07

係, oversea 特別慢...香港睇youtube 都有時窒窒地

係, oversea 特別慢...香港睇youtube 都有時窒窒地
諸葛亮 發表於 2021-4-6 16:13

我唔知你果個Offer係用甚麼線,答你唔到。
至於YouTube問題,你開幾大畫質,100M照計要睇4k都唔係問題,有冇其他流量異常,例如其他軟件及設備。

我唔知你果個Offer係用甚麼線,答你唔到。
至於YouTube問題,你開幾大畫質,100M照計要睇4k都唔係 ...
evantkh 發表於 2021-4-6 16:16

你唔會特登睇呢D, 但我最多都係1080p

你唔會特登睇呢D, 但我最多都係1080p
諸葛亮 發表於 2021-4-6 16:26

按YouTube嘅系統需求都只係5Mbps。
https://support.google.com/youtube/answer/78358?hl=zh-Hant
有冇試過speedtest正唔正常?唔同時段會唔會有唔同。

按YouTube嘅系統需求都只係5Mbps。

有冇試過speedtest正唔正常?唔同時段會唔會有唔同。 ...
evantkh 發表於 2021-4-6 16:32

會, 夜晚特別慢...oversea 更慢...所以先想轉

會, 夜晚特別慢...oversea 更慢...所以先想轉
諸葛亮 發表於 2021-4-6 16:35

有冇試過呢個得唔得?如果唔得可以試下投訴下佢先。

https://www.hkbn.net/new/tc/speedtest.shtml

有冇試過呢個得唔得?如果唔得可以試下投訴下佢先。
evantkh 發表於 2021-4-6 16:38

其實係唔係唔建議我轉, 以前用起黎都無乜野, 可能呢排多人用, 我覺得越黎越慢

其實我唔係好明
CMHK Smartone 呢D 又拉光纖入屋架咩?