轉左HKBN後, 部份大6網load唔到, wifi都唔夠快

轉左HKBN後, 部份大6網load唔到, 明明用手機數據開係開到...
wifi都唔夠快 , 用緊1GB plan, 插lan線真係足1GB, 但經router出就得3、4百mb, 用佢部vtech同我自己部tp link m5都係咁...有冇c hing有呢d問題?

即係本身經WiFi已經做左瓶頸
另外1G寬頻唔係全球1G頻寬,去外地表現可以好參差,甚至唔同plan都可以唔同。你可以試下上speedtest.net選大陸server試。

如果你用LAN線接路由器足唔足速?

轉左HKBN後, 部份大6網load唔到, 明明用手機數據開係開到...
wifi都唔夠快 , 用緊1GB plan, 插lan線真係足1 ...
mods 發表於 2021-4-6 22:19

試下DNS用 1.1.1.1

你個ip俾長城防火牆禁左~

即係本身經WiFi已經做左瓶頸
另外1G寬頻唔係全球1G頻寬,去外地表現可以好參差,甚至唔同plan都可以唔同。 ...
evantkh 發表於 2021-4-6 22:26

我試左detect到既server, total有10個,wifi都係百幾至3百零mb

如果你用LAN線接路由器足唔足速?
evantkh 發表於 2021-4-6 22:34

插lan線有8百幾至1000mb左右, 都算係咁, 係wifi打左個3折, 得3百零mb...

試下DNS用 1.1.1.1
dipsy 發表於 2021-4-7 11:35

唔得...

你個ip俾長城防火牆禁左~
winle01 發表於 2021-4-7 20:35

唔係掛.. 咁要點搞好?

用緊hkbn.
平時入到map.qq.com,前晚突然入唔到  今日ok返.  唔知咩事