[操作疑難] Router AC86U wifi 時不時用唔到

國產機,冇刷過,買咗三四年。
呢半年成日連到wifi,但上唔到網,電腦都上唔到。
已經試過更新軟件,又set死一個頻道,但都係時不時故障,要重新開機先用得返。
請問係咩問題,有救嗎?謝謝!

國產機,冇刷過,買咗三四年。
呢半年成日連到wifi,但上唔到網,電腦都上唔到。
已經試過更新軟件,又set ...
b589530 發表於 2021-4-7 18:05

用那間寬頻公司

via HKEPC Reader for Android

試下上 merlin, 我隻試過 down wifi 同炒 firmware.

放棄左官方 firmware 後,已經用 merlin 長開一兩個月,暫時 ok

用那間寬頻公司

blackkh 發表於 2021-4-7 19:09

用PCCW

試下上 merlin, 我隻試過 down wifi 同炒 firmware.

放棄左官方 firmware 後,已經用 merlin 長開一兩個月 ...
Miipp 發表於 2021-4-8 08:30

未試過刷機,驚過程一有問題,成家人冇寬頻用,會鬧瓜我。

用PCCW
b589530 發表於 2021-4-8 12:37

試在wan及lan欄將dns那欄自動取得dns改為否,然後dns1&2填上8.8.8.8&8.8.4.4試一試

試在wan及lan欄將dns那欄自動取得dns改為否,然後dns1&2填上8.8.8.8&8.8.4.4試一試

via HKEPC Reader fo ...
blackkh 發表於 2021-4-8 12:42

LAN ge DNS服務器 & WINS 服務器 都係吉ge,冇填任何野。
WAN 果度跟你講ge設置咗,希望有改善。
謝謝!