我部Apple TV 4k 用Asus AC68u 5Ghz Wifi 都夠,唔會窒。但我係1G寛頻,不過500m都應該夠。

我部Apple TV 4k 用Asus AC68u 5Ghz Wifi 都夠,唔會窒。但我係1G寛頻,不過500m都應該夠。 ...
rickysuper 發表於 2021-4-23 12:47

我只係用緊100M 寛頻, 如果唔用Mesh 都到可以有明顯提升可以考慮 upgrade 上 500M plan.

PS:  我尋晚用 Speed Test app 測試過, 房 (router) 附近下載速度為94 Mbps,  廳 (Home-plug) 只有 39 ~ 40 Mpbs 左右

我只係用緊100M 寛頻, 如果唔用Mesh 都到可以有明顯提升可以考慮 upgrade 上 500M plan.

PS:  我尋晚用 ...
MM622 發表於 2021-4-23 13:10

如果拉唔到LAN出廳, 你可以改行Mesh, 點都好過用Homeplug

如果拉唔到LAN出廳, 你可以改行Mesh, 點都好過用Homeplug
炎冬 發表於 2021-4-23 14:37

房同廳格左個廚房 (2面牆), 唔知效果好唔好, Mesh 唔平, 我擔心買返來至知效果唔好就晒 $...

(Internet 在書房)
MM622 發表於 2021-4-22 12:06

May I ask how HKBN routes an optical cable to your study?

Thanks.

已比較過, 在 Apple TV 4K 裝左 Speed Test app 測試上網速度, 用Lan (Homeplug) 比 Wi-Fi (HomePlug) 快差不多一倍, 用左 LAN由 HomePlug 去 Apple TV 的效果仲可以 (聲畫算流暢)

Apple TV 用Wi-Fi (HomePlug)下載速度 42.9 Mps
Apple TV 用 Lan (HomePlug) 下載速度 84.1Mps

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

炎冬 發表於 2021-4-23 14:37

你咁講我先覺得怪, 我經驗係Homeplug穩定好多, 基本上做到你benchmark一次個速度以後唔會點變, 唔似WiFi咁會受間隔或者隔離屋影響, 甚至個設備本身天線設計都會有影響。

Mesh除咗易裝之外有咩好? Wireless中轉係極之浪費bandwidth,,中轉一次就跌一半,唔似Homeplug咁直接收發。

同埋暫時一般SOHO WiFi係帶唔到Now TV的, 但Homeplug一般都得, 雖然個case係Apple TV但都係啲近電源牆座嘅設備, 用Homeplug冇死錯人的。

直插Lan線有接近90mbps,符合BB100m速度。如果你呢個速度睇apple tv 4k順的話就考慮下Lan線直插,而部hi fi streamer改用WiFi (因為聽歌數據傳輸無影片咁多)。如果覺得仍然唔夠順就要升級500m plan了。

Mesh係方便經wifi接駁訊號,你case隔咗兩道牆無乜幫助,穿到lan線當然用lan線。

已比較過, 在 Apple TV 4K 裝左 Speed Test app 測試上網速度, 用Lan (Homeplug) 比 Wi-Fi (HomePlug) 快差 ...
MM622 發表於 2021-4-26 17:00

直插Lan線有接近90mbps,符合BB100m速度。如果你呢個速度睇apple tv 4k順的話就考慮下Lan線直插,而部hi fi ...
ichigo1000 發表於 2021-4-27 09:18

Hi Fi streamer改用WiFi 唔得, 因為 (1)我部 streamer 冇 WiFi 只可以用 LAN, (2) NAS (rip 左CD 的歌放在 NAS) , Router,  Switch, Internet 同電腦都全部在書房.  而家係用LAN 由 NAS ---> Switch ---->出視廳去Hi Fi Streamer

請問如果升級做 500M plan 對於用 Home-Plug 上網速度有冇提升?  包括用 Home-plug 出Wi-Fi 同 LAN 去 Apple TV 4K

PS:  我個 TP-Link Home-plug 應該 support 到 max. 300Mbps.