[操作疑難] Upgrade Wi-Fi 計劃

而家用緊香港寬頻 100M plan, router 在書房 (Internet 在書房), 响廳用Wi-Fi 係用 HomePlug, 用Apple TV 4K睇電視Netflix都係由HomePlug 比Wi-fi 去Apple TV, 如果想增強廳個Wi-Fi (尤其是睇 Apple TV), 用請問以下邊個方案好D?

1.        接LAN 線由 HomePlug 去 Apple TV (最平方法), 睇 4K 電影 CAT 6 Lan 可以嗎?

2.        Upgrade 100M 去500M plan, 但 對於HomePlug 有幫助嗎?

3.        改用Mesh Wi-Fi 例如Linsys MX-8400, 其中一個router 放在廳, 但我擔心房同廳格左個廚房 (2面牆), 唔知效果好唔好, 呢個亦係最貴方法

1. Apple TV 用到lan 線當然lan 線
2. 如果你係內網播野幾多M 寬頻冇影響, 如果係上youtube netflix 可能會好DD, 但其實都唔係成日有機會用盡500
3. Homeplug 即使AV1000 實際都可以係得2-300, 所以唔好太高期望
4. Mesh 既意義係邊到唔夠wifi 就果到加node, 所以你到時唔夠就加野啦

1. Apple TV 用到lan 線當然lan 線
2. 如果你係內網播野幾多M 寬頻冇影響, 如果係上youtube netflix 可能會 ...
marcochl 發表於 2021-4-22 13:16

請問Apple TV 4K 用 CAT 6 Lan cable OK 嗎?  屋企有條 CAT 6, 如果夠用就唔洗化錢買條 CAT 7/ CAT 8

請問Apple TV 4K 用 CAT 6 Lan cable OK 嗎?  屋企有條 CAT 6, 如果夠用就唔洗化錢買條 CAT 7/ CAT 8 ...
MM622 發表於 2021-4-22 13:26

可以

回覆 3# MM622

家用既5E /6 已經好夠, 咩CAT7 CAT8 係scam

放lan線(可利用電話插座)出廳加隻AP啦

Apple TV 你係HD VERSION個LAN 得個10/100, OF COZ 駁無線 5G啦

仲駁叫人LAN

回覆 7# tol4kzk

真的嗎? 你睇清楚人地講咩先? 人地係用Apple TV 4K wor

回覆  tol4kzk

真的嗎? 你睇清楚人地講咩先? 人地係用Apple TV 4K wor
marcochl 發表於 2021-4-22 16:46

Yes, 我部係Apple TV 4K

放lan線(可利用電話插座)出廳加隻AP啦
cvguser 發表於 2021-4-22 15:11

唔得, 因為我由房已經接左條LAN (經 Switch) 出廳比Hi Fi 用 (Streamer, 串流播放器), 走廊地下冇位再拖多條LAN 去 Apple TV 4K.