[操作疑難] Upgrade Wi-Fi 計劃

而家用緊香港寬頻 100M plan, router 在書房 (Internet 在書房), 响廳用Wi-Fi 係用 HomePlug, 用Apple TV 4K睇電視Netflix都係由HomePlug 比Wi-fi 去Apple TV, 如果想增強廳個Wi-Fi (尤其是睇 Apple TV), 用請問以下邊個方案好D?

1.        接LAN 線由 HomePlug 去 Apple TV (最平方法), 睇 4K 電影 CAT 6 Lan 可以嗎?

2.        Upgrade 100M 去500M plan, 但 對於HomePlug 有幫助嗎?

3.        改用Mesh Wi-Fi 例如Linsys MX-8400, 其中一個router 放在廳, 但我擔心房同廳格左個廚房 (2面牆), 唔知效果好唔好, 呢個亦係最貴方法

1. Apple TV 用到lan 線當然lan 線
2. 如果你係內網播野幾多M 寬頻冇影響, 如果係上youtube netflix 可能會 ...
marcochl 發表於 2021-4-22 13:16

請問Apple TV 4K 用 CAT 6 Lan cable OK 嗎?  屋企有條 CAT 6, 如果夠用就唔洗化錢買條 CAT 7/ CAT 8

回覆  tol4kzk

真的嗎? 你睇清楚人地講咩先? 人地係用Apple TV 4K wor
marcochl 發表於 2021-4-22 16:46

Yes, 我部係Apple TV 4K

放lan線(可利用電話插座)出廳加隻AP啦
cvguser 發表於 2021-4-22 15:11

唔得, 因為我由房已經接左條LAN (經 Switch) 出廳比Hi Fi 用 (Streamer, 串流播放器), 走廊地下冇位再拖多條LAN 去 Apple TV 4K.

我部Apple TV 4k 用Asus AC68u 5Ghz Wifi 都夠,唔會窒。但我係1G寛頻,不過500m都應該夠。 ...
rickysuper 發表於 2021-4-23 12:47

我只係用緊100M 寛頻, 如果唔用Mesh 都到可以有明顯提升可以考慮 upgrade 上 500M plan.

PS:  我尋晚用 Speed Test app 測試過, 房 (router) 附近下載速度為94 Mbps,  廳 (Home-plug) 只有 39 ~ 40 Mpbs 左右

如果拉唔到LAN出廳, 你可以改行Mesh, 點都好過用Homeplug
炎冬 發表於 2021-4-23 14:37

房同廳格左個廚房 (2面牆), 唔知效果好唔好, Mesh 唔平, 我擔心買返來至知效果唔好就晒 $...

已比較過, 在 Apple TV 4K 裝左 Speed Test app 測試上網速度, 用Lan (Homeplug) 比 Wi-Fi (HomePlug) 快差不多一倍, 用左 LAN由 HomePlug 去 Apple TV 的效果仲可以 (聲畫算流暢)

Apple TV 用Wi-Fi (HomePlug)下載速度 42.9 Mps
Apple TV 用 Lan (HomePlug) 下載速度 84.1Mps

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

直插Lan線有接近90mbps,符合BB100m速度。如果你呢個速度睇apple tv 4k順的話就考慮下Lan線直插,而部hi fi ...
ichigo1000 發表於 2021-4-27 09:18

Hi Fi streamer改用WiFi 唔得, 因為 (1)我部 streamer 冇 WiFi 只可以用 LAN, (2) NAS (rip 左CD 的歌放在 NAS) , Router,  Switch, Internet 同電腦都全部在書房.  而家係用LAN 由 NAS ---> Switch ---->出視廳去Hi Fi Streamer

請問如果升級做 500M plan 對於用 Home-Plug 上網速度有冇提升?  包括用 Home-plug 出Wi-Fi 同 LAN 去 Apple TV 4K

PS:  我個 TP-Link Home-plug 應該 support 到 max. 300Mbps.

反而我想問,HiFi同AppleTV近嘅話,點解唔加隻switch響廳到?你隻HiFi播DSD都應該用唔晒條LAN線1000Mbps ...
kennylam777 發表於 2021-4-27 17:56

無奈Hi Fi, Apple TV 附近已經冇接電位,加個Switch 冇插蘇位比佢