[操作疑難] RT-AC66U(打錯字68U)去不到 1000M?

PCCW 簽新合約由500M 升級 1000M
但RT-AC66(更正打錯68U)去不到 1000M?
已更換新lan線啦!
直插HUAWE1 HG863 DL有 869M UL有807M
經RT-AC66U DL只有470M  UL只有637
請問如何解決或需要更換新Routers?
另可否介紹新Routers(預算筆值約1000~1200)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

PCCW 簽新合約由500M 升級 1000M
但RT-AC68U 去不到 1000M?
已更換新lan線啦!
直插HUAWE1 HG863 DL有 869M  ...
KANKK3 發表於 2021-5-26 13:16

樓主你無講RT-AC68U速度去到邊喎
叫人點答你

我1000M , 见过940M, 冇經常check , 有時得4xx, 用Netgear 6200,7000,  Asus 68u 差不多

回覆 2# Jip仔

回覆  Jip仔

KANKK3 發表於 2021-5-26 14:40

你想問RT-AC66U還是 RT-AC68U   

回覆 5# Jip仔

抱歉應是RT-AC66U(打錯68U)

無論ac66 or ac68 行lan線 都去到1000M

就算再早期N16 orN56 都已經support

有無試吓熄 QoS 會唔會快啲?

試吓reset隻router,用default setting再試吓

無錯,要reset router,我之前都係AC66U,升1000M同樓主一樣情況,reset router後就去番8xxM以上