請問netgear r7000 升級asus ax56u 正確嗎

netgear r7000 換 asus ax56u  正確嗎?

用左r7000 幾年  覺得穿透力差左  

4百幾尺屋,房擺router,出廳得番一格,加上r7000無 wifi6

所以諗住換  asus ax56u    請問各路大神,

這樣升級正確嗎?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

TP-Link 天空之境WIFI6 AX3200 Mesh路由器

https://www.tp-link.com.cn/product_1821.html?v=specification

TP-Link 天空之境WIFI6 AX3200 Mesh路由器
tol4kzk 發表於 2021-5-27 19:10

對 tp link 有陰影   Haha

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

netgear r7000 換 asus ax56u  正確嗎?

用左r7000 幾年  覺得穿透力差左  

房擺router  出廳得番一格    ...
pan15i 發表於 2021-5-27 14:46

未比較過,我2個朋友用ax56u, 一間是3房單位一個是嘉湖山庄,(隻router放在房 ,廳都收得好)兩個都沒投訴,但5g 甚麼router穿牆力都低一點

我Ac68u 轉ax56u,算叫做用r7000同級轉
係順左同以前死位既地方而家ok 左

本身手機無wifi6 都好左

p.s. 你部r7000 用左幾年應該功能有減退,我部ac68轉ax56u 前 係全新更換機都覺得好左,所以我估你換感覺都唔會差既

對 tp link 有陰影   Haha

pan15i 發表於 2021-5-29 16:17

用開初代orbi, 月初轉咗tplink ax90, 買前都有擔心, 不過暫時未出過問題.

Wifi覆蓋同速度都好好多, 同onemesh extender都比預期易裝.

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

未比較過,我2個朋友用ax56u, 一間是3房單位一個是嘉湖山庄,(隻router放在房 ,廳都收得好)兩個都沒投訴,但5 ...
blackkh 發表於 2021-5-29 17:45

我見 asus  Ax56u

行920  水580  

水好似幾底玩

我Ac68u 轉ax56u,算叫做用r7000同級轉
係順左同以前死位既地方而家ok 左

本身手機無wifi6 都好左

p.s. 你 ...
NeTZoO 發表於 2021-5-29 18:46

行920  水580  

水好似幾底玩

行920  水580  

水好似幾底玩

pan15i 發表於 2021-5-29 20:23

水係... 咩腳? 兩腳?

r7800(廢機)換ax56u同一位置接收好左