有關子路由設定方法

我啱啱接收咗一部 RT2600ac 想行 site-to-site VPN,
不過因為無得直駁 internet,要先經業主部 router,
想請問一下路由器有咩特別設定要注意?例如 router IP 係咪應該轉 192.168.2.x 免同業主撞 IP?
Thanks。

我啱啱接收咗一部 RT2600ac 想行 site-to-site VPN,
不過因為無得直駁 internet,要先經業主部 router,
...
永恆的回憶 發表於 2021-5-28 22:01

應該要唔同 class
主 router 原本係 192.168.x.x , 你隻副 router 就要派 10.x.x.x 或者 172.16.x.x

...
永恆的回憶 發表於 2021-5-28 22:01

大致上係咁SET
3部ROUTER都要唔同網段,
如:           業主  192.168.1.1
VPN SERVER  192.168.2.1    VPN 子網路 10.8.0.0
    RT2600ac    192.168.3.1
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 3# jackwong717

謝謝指教,
比較棘手嘅係,呢家 server 部 RT2600ac 行緊 192.168.1.x,如果業主嗰部 router 又係 192.168.1.x,又保持原狀唔改,當個 site-to-site 起好後,係咪一定會撞?
Thanks.

回覆  jackwong717

謝謝指教,
比較棘手嘅係,呢家 server 部 RT2600ac 行緊 192.168.1.x,如果業主嗰部  ...
永恆的回憶 發表於 2021-5-29 00:17

正常一定會有問題

回覆 5# jackwong717

所以最直接的方法係改業主 router 去 192.168.0.x? (Given 業主唔係 it 人 & 行 pccw modem 出真 ip)

你個 西2西 VPN
你 西CLIENT 定 西SERVER
西SERVER 都無咩可能, 要上級開PORT俾你入先做到

回復 6 #永恆的回憶

業主唔能改的話,
點解唔可以改,vpn server同vpn Client先?

Android 紅米note8pro

回復 4 #永恆的回憶

site-to-site 2部都係 rt2600?
咁應該要業主router開port先得,
但如果做Vpn Client就應該可以。

Android 紅米note8pro

業主嘅ROUTER有無做PORT FORWARD 比你的 VPN ROUTER
無的話可以唔駛諗啦