[操作疑難] Mikrotik Cap Ac 新手設定問題

各位師兄好,我是mikrotik的新手,這是我第一個的Mikrotik產品。
半個月前買咗隻Cap Ac諗住駁在draytek 2960後面做普通AP,DHCP由2960自己做翻。
但係我玩咗半個月都仲未玩得掂,連去CapAc 既wireless device全部拎唔到2960派的IP。
請問設定上有什麼技考可以參考下?!

多謝指教

我無用過cap ac , 但有用過其他,
一般要create 1 個 bridge
bridge 內add 返wifi interface同ethernet interface
等於駁住條virtual 既 cable , 咁先會通得到
可用dhcp client 在唔同interface 拎下IP 試 試

呢款CPU都算快, 唔create bridge, 直接做routing 都ok
但比較複習, 要wifi set 派 DHCP,  2960 要set static route...

各位師兄好,我是mikrotik的新手,這是我第一個的Mikrotik產品。
半個月前買咗隻Cap Ac諗住駁在dray ...
timho 發表於 2021-6-9 08:31

capac我估可能要用capsman去做AC管控, 你睇睇你部2960有無Wireless AC功能.

在quick set 內選WISP AP + Bridge mode; 設定好SSID 就可以了; 佢會跟你隻2960 gateway後面做bridge AP; 而CAPsman係另一套管控方法你用不著。

如果我想隻CAP AC自己果粒IP行static IP可以點做。我試過SET咗static IP之後隻CAP AC 後面啲DEVICE就拎唔到2960的IP

唔該師兄,呢個方法試咗。用LAPTOP PC可以正常拎到IP。但出現以下問題。

1. iOS拎唔到IP。試咗幾部都係咁。畫面如下。

2. Quick Set只可以set 到5G wifi既嘢。2.4G set唔到。
3. 同埋最理想我想SET static IP比部CAP AC。

在quick set 內選WISP AP + Bridge mode; 設定好SSID 就可以了; 佢會跟你隻2960 gateway後面做bridge AP;  ...
alan4k 發表於 2021-6-9 12:57
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果我想隻CAP AC自己果粒IP行static IP可以點做。我試過SET咗static IP之後隻CAP AC 後面啲DEVICE就拎唔到 ...
timho 發表於 2021-6-9 13:30

想隻CAP AC自己果粒IP行static IP

你在2960 指派粒固定ip比CAP AC 個mac address就最易

*CAP AC 雪藏ed

回覆 6# timho
呢個方法試咗。用LAPTOP PC可以正常拎到IP。但出現以下問題。
1. iOS拎唔到IP。試咗幾部都係咁。畫面如下。
    如果PC正常取得IP就唔會其他iOS device唔得,請檢查2960 DHCP 設定有無特別setup;
2. Quick Set只可以set 到5G wifi既嘢。2.4G set唔到。
    去Interface 睇睇2.4G wlan有無Enable;
3. 同埋最理想我想SET static IP比部CAP AC。
    在quick set 入面 Bridge 選 Static