[操作疑難] 請問有冇人用緊或用過TP-Link NC450 IP Cam ?

請問有冇大大用過、或正在用 TP-Link NC450 IP Cam ? 我之前買咗一個一人公司用,我冇駁 Lan 只係用 WIFI。但一星期總有一兩日,係遙距睇唔到個 Cam,但個 Cam 就正常開啟及錄影中。我已經喺電源火牛上,另外安裝 WIFI 電源開關,每次手機遙距睇唔到時,我都會用 App 遙控 WIFI 電源 Reboot,但係每次都係唔得。同埋就算個 App 正常遙距睇到,用瀏覽器都唔係成日睇到,好多時都要 Load 好耐,或完全睇唔到講彩數 !
請問如果有用緊呢個型號、或 NC 系列其他型號大大,有冇我呢個情況出現呀? thx

依家呢個 NC450、喺 Price 格價網上顯示【停產】,佢用嘅手機 App 係唔同其他型號,只能用到 NC 系列↓

而 TP-Link 其他系列 IP Cam,係另外用一個手機 App ↓

大多IP Cam 無線制式行wifi b/g/n 即2.4G頻段, 而2.4G 頻段受同樣電波的裝置干擾, 如IP Cam 要長錄或重要監察建議用lan 線接駁.

其實支cam有無內置restart功能?我見某啲係有得自己定時定候自己reboot…

via HKEPC Reader for Android

其實支cam有無內置restart功能?我見某啲係有得自己定時定候自己reboot…

via HKEPC Reader for Android ...
tingcrab 發表於 2021-7-24 00:34

我已經喺電源上加咗 WIFI  13AMP 開關,不斷重啟電源都冇用,唔似其他 IPcam 咁,通常有事重啟電源都會好番,但呢部 TP-Link NC450 特別多故障 !

我暫時用緊兩種國產 IPcam 約近十年,其中用得最耐係【警視衛】,佢係用 P2PWIFICAM App。另一個係較後期買,佢係用 Keye App,兩者暫時都好穩定,反而係名牌就成日睇唔到,唔怪得近來好多人放呢隻 NC450,好多都係只開盒但稱全新,可能係開盒測試過一兩晚唔穩定,就平平地當新賣出,好多都話未登記保養 !

其實就算佢正常手機遙距睇到時,用電腦瀏覽器登入官網睇,都係時常 load 唔到畫面,真係好失敗,依家官方仲話停產,手機 App 又好耐冇更新,我怕都會成為 condom  !

可能支cam無問題而係TP-Link p2p cloud service問題……

略略用自己NAS check下TP-Link IP CAM,NC450係可以行onvif;
換言之其實你唔需要用佢果Dp2p app,用一D睇onvif既player,再set好出街的設定(router set port forward、set個DDNS、將支cam set static IP/reserved DHCP IP),就可以係街度睇到,避開要靠TP-Link廠方既server。

可能支cam無問題而係TP-Link p2p cloud service問題……

略略用自己NAS check下TP-Link IP CAM,NC450係可 ...
tingcrab 發表於 2021-7-24 05:08

我冇用 NAS 所以做唔到

回復 6 #smartlam

如果係真ip cam就得,
問題係識唔識set。
首先你能唔能夠192.168xx.xx入到支cam先?

Android 紅米note8pro

回復 smartlam

如果係真ip cam就得,
問題係識唔識set。
首先你能唔能夠192.168xx.xx入到支cam先?

Andro ...
jackwong717 發表於 2021-7-24 12:49

應該用唔到 IP 登入

回復 8 #smartlam

應該支援的
https://youtu.be/Iik-SRADf1Q
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 smartlam

應該支援的

jackwong717 發表於 2021-7-24 16:46

唔該哂師兄,搵日我返去試下先