[操作疑難] 好奇怪不斷重新連線,PCCW

我用PCCW1000M的,近來唔知咩事一直重連
WIN10顯示事件27,32
警告
Intel(R) Ethernet Connection (2) I219-V
Network link is disconnected.
Intel(R) Ethernet Connection (2) I219-V
Network link has been established at 1Gbps full duplex.
以近5秒一次情況不斷重連

唔只電腦係重連,電視都有時會卡
我用風吹住路由器同光纖機8045都無用,摸上手唔熱
但WIN10一樣中斷重連,中斷重連,中斷重連,中斷重連
最奇怪係我用手機玩遊戲同上網係無事的
但用手提電腦就會同樣一直中斷重連

我宜家係唔係路由器出事???我可以點試??

直接用8045,無事,姐係我路由器爆炸左????

佢直情當你cable unplug
咁就肯定唔關HG8045事
估計係Router老化 (都有可能火牛老化)

可能死LAN?
有冇插過第二個port 試? 換cable 試?
都係有問題就可能要買野試:
一係試下用usb lan card, 一係就換router

我曾經有隻tp-link 死wan port 用唔到, 但LAN 同wifi 完全無事

可能死LAN?
有冇插過第二個port 試? 換cable 試?
都係有問題就可能要買野試:
一係試下用usb lan card, 一 ...
Once 發表於 2021-8-15 02:04

好奇怪,只係晚上會有事
我早上一直用,無出現過錯誤標示  有鬼?

佢直情當你cable unplug
咁就肯定唔關HG8045事
估計係Router老化 (都有可能火牛老化) ...
KinChungE 發表於 2021-8-15 01:53

火牛會影響重連?

TV , PC , notebook 都有事 , 好大機會係 router 問題
手機無事可能因為佢發現連唔到就自己跳返用 mobile data

樓主用咩router

假如用咗幾年的話,直接換過隻AX

火牛會影響重連?
hkmand001 發表於 2021-8-15 07:08

火牛唔夠力就乜都有機會
成部router reboot都仲得

TV , PC , notebook 都有事 , 好大機會係 router 問題
手機無事可能因為佢發現連唔到就自己跳返用 mobile d ...
觀星是答案 發表於 2021-8-15 08:13

剛才又斷過
我用hkt app 線上重啟一次8045
之後現在半個鐘暫時無再斷

我習慣一直會長開路由器霸住粒快ip
可能pccw搞我?唔比霸住?

剛才又斷過
我用hkt app 線上重啟一次8045
之後現在半個鐘暫時無再斷

我習慣一直會長開路由器霸住粒快ip ...
hkmand001 發表於 2021-8-15 21:22

應該唔會。

你modem 可以攞幾多隻ip ?
如果有第二粒ip ,試吓直插電腦無限次ping,睇下直岀有冇問題

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)